nnk emblema logo

nnk cim telefon

Hírek az EFOP-1.8.1 projekten belül

A képi diagnosztikai szakmacsoport szakemberei számára fejlesztett elméleti és gyakorlati képzéseket szerveztünk 2018 első felében. A „Továbbképzés a mammográfiában jártas asszisztensek részére az EFOP 1.8.1 kiemelt projekt keretében – Emlőszűrés, emlődiagnosztika szakmai továbbképzés és kommunikációs tréning” (továbbképzés teljesítésével megszerzett pontérték: 18 pont) keretében.

A vastagbélszűrések megkezdésének feltétele volt – többek között – a háziorvosi praxisok felkészítése, a székletvér vizsgálathoz szükséges ún. „páciens egységcsomagok” beszerzése és kiszállítása a háziorvosi praxisok részére, valamint a székletvér vizsgálatot elvégző kémiai laboratórium felkészítése a minták vizsgálatára.

A citológus asszisztensek terén erős hiány mutatkozik, illetve végzettségük nem egységes. Létszámuk emelése és továbbképzésük egyaránt elengedhetetlen a védőnői népegészségügyi méhnyakszűréshez kapcsolódóan a megnövekedett vizsgálandó kenetszám okán.

A szűrés országos kiterjesztéséből eredő kapacitásnövekedés szükségessé tette a kolonoszkópos vizsgálatokat végző laboratóriumok hálózatának kialakítását, melynek feltétele volt, hogy kiválasztásra kerüljenek azon egészségügyi szolgáltatók, amelyek vagy már megfeleltek a minőségi kolonoszkópia feltételei teljesítésének vagy pedig a projekt által biztosított eszközök bevonásával a feladat ellátására képessé, alkalmassá válhattak.

A projekt keretében lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést. Célunk megteremteni annak feltételeit, hogy 2019. december végéig - A területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet módosításáról szóló 28/2013. (IV.5.) EMMI rendeletben foglaltakat figyelembe véve - minden olyan védőnő rendelkezzen a népegészségügyi célú méhnyakszűrés végzéséhez szükséges kompetenciával, aki eddig sem a graduális oktatás, sem a korábbi projektek keretében nem szerzett méhnyakszűrés végzéséhez szükséges képesítést.

A projekt keretében a szervezett vastagbélszűrés országos kiterjesztésének előkészítéséhez és koordinációjának támogatásához szükséges a területi szűrési koordináció megerősítése, melynek érdekében országos hálózat került kialakításra 7 regionális központban: Budapesten (Közép-Magyarország), Győrben (Nyugat-Dunántúl), Egerben (Észak-Magyarország), Debrecenben (Észak-Alföld), Szegeden (Dél-Alföld), Pécsett (Dél-Dunántúl) és Székesfehérváron (Közép-Dunántúl).

A lakossági szűrővizsgálat eredményességének egyik feltétele a háziorvosi praxisok szerepvállalása. Célunk, hogy a háziorvosok minél magasabb arányban vegyenek részt a projekt keretében megvalósuló szervezett vastagbélszűrésben, amelynek előfeltétele egy, az intézmény által kifejlesztett és akkreditáltatott e-learning alapú továbbképzési program elvégzése. A 2017. október 1-től elektronikusan elérhető képzésen a résztvevők időbeli és térbeli korlátok nélkül, egyénileg, saját időbeosztásuknak és tanulási igényeinek megfelelően, korszerű tanulási technikával tudják a tananyagot elsajátítani.

sz2020 also infoblokk

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat