Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Felismerve a hazai lakosság életkilátásait nem megfelelő mértékben támogató alapellátási és népegészségügyi rendszer kihívásait döntött úgy a Kormány, hogy a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban az egészségügyben, illetve a humánerőforrás-fejlesztésben is kiemelt figyelmet fordít az alapellátás megújítására, valamint a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésére.

Mindezen célok megvalósítását szolgálták 2011 és 2014 között a „TÁMOP-6.1.2/11/3” és „TÁMOP-6.1.2/11/LHH/B” azonosító számú pályázatok, amelyek keretein belül a népegészségügy egyik meghatározó fejlesztési iránya volt a 61 egészségfejlesztési irodából álló hálózat kiépítése. A kialakított hálózat fő célja egyrészt a komoly népegészségügyi terhet jelentő betegségek prevenciójának támogatása, továbbá a lakosság egészségtudatosságának, egészségmagatartásának pozitív irányba befolyásolása. Az egészségfejlesztési irodák feladata a helyi igényekre és szükségletekre reagáló, a helyi közösségek számára könnyen elérhető egészségfejlesztési és prevenciós szolgáltatások biztosítása.

Az EFOP-1.8.20-17 pályázati felhívás keretében a már működő egészségfejlesztési irodák közül 34 bővítette lelkiegészség-fejlesztési szolgáltatásokkal a portfólióját. Az EFOP-1.8.19-17 pályázat keretében újabb 39 egészségfejlesztési iroda, a VEKOP-7.2.2-17 pályázat keretében pedig további 12 új egészségfejlesztési iroda kezdte meg működését. Az elmúlt időszakban néhány iroda beszüntette működését, így jelenleg a lakosság a járások közel kétharmadában (110 járásban) veheti igénybe az egészségfejlesztési irodák szolgáltatásait. A működő irodák és elérhetőségeik itt találhatók: https://www.nnk.gov.hu/index.php/efi.

Az egészségfejlesztési irodák hálózatának átfogó célja a magyar lakosság egészségi állapotának javítása, az egészségben töltött évek számának növelése, a kliensek egészségmagatartásának a fejlesztése, az egyén felelősségvállalásának erősítése, és ezek által az elkerülhető halálozás előfordulásának csökkentése, valamint a területi egyenlőtlenségek mérséklése. Az egészségfejlesztési irodák működésének folyamatosan megvalósuló fejlesztése eredményeként létrejön egy hatékony, koordinált és országosan egységesen működő egészségfejlesztési hálózat, ami jól megalapozott irányítási és működési keretbe illeszkedik. Közösségi szinten az egészségfejlesztési irodák feladata a szolgáltatások tervezése, a megvalósítás szervezése, szakmai támogatása, koordinálása. A szolgáltatásokat számos színtéren, számos közösségi szereplő és szervezet valósítja meg, a megvalósítás során szoros együttműködésben az egészségfejlesztési irodákkal.

Az egészségfejlesztési hálózat lehetővé teszi, hogy Magyarország különböző területein élő lakossági csoportok a hasonló tartalmú szolgáltatásokhoz egyenlő mértékben férjenek hozzá, illetve a közösség igényeihez és szükségleteihez igazított lakóhelyközeli, korszerű egészség-szolgáltatások jöjjenek létre figyelembe véve a hátrányos helyzetű csoportok speciális szükségleteit.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít