Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Leginkább a 40. életév után jelentkezhet, jellemzően 50 és 70 éves kor között a legmagasabb az előfordulási gyakorisága, utána fokozatosan csökkenni kezd ez a gyakoriság.

Nagyon fontos tudnia, hogy a rosszindulatú vastagbéldaganatok lassan alakulnak ki és a kezdeti időszakukban többnyire nem járnak olyan tünetekkel, amit Ön észrevenne, ezért ebben az esetben is kiemelkedően fontos a korai stádiumban való kimutatása, kiszűrése.

A vastagbél daganatai a jelenleg alkalmazott szűrési módszerekkel igen hatékonyan kiszűrhetők, s ez által meg is előzhetők!

De mit is jelent pontosan a „szűrés” kifejezés?

A „szűrés” az a módszer, ami a célbetegség kifejlődésének azon szakaszában vizsgálja a beteget ahol az egyén tünetmentes, de az erre érzékeny vizsgálati módszerrel elváltozás már kimutatható, ami később rosszindulatú daganattá alakulhat.

Miért is fontos ez?

A daganatos elváltozások a szervezetünk egészséges állapotából indulnak ki, majd a testünket érő környezeti hatások következtében alakulhatnak át rosszindulatú daganattá. Ez a folyamat éveket vehet igénybe és sokáig tünetmentes lehet. A panaszok gyakran későn észlelhetők, ekkor a betegség előrehaladott állapotban lehet, és gyakran fatális kimenettel kell szembenézni.

Amint átvette az egységcsomagját, mihamarabb végezze el a mintavételt és adja postára azt!

 

Kik jogosultak a szervezett vastagbélszűrésben való részvételre?

Vastagbélszűrésre jogosult minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező 50-70 éves életkor közötti nő és férfi, akik az elmúlt 2 évben (pontosan: 22 hónapban) nem voltak vastagbéltükrözésen, nem volt széklet immunkémiai vizsgálatuk és akiknek nincs igazolt vastag-, végbél daganata és gyulladásos bélbetegsége.

Hogyan jutok hozzá a vastagbélszűréshez szükséges mintavételi tartályokhoz (páciens egységcsomaghoz)?

  • amennyiben Ön szűrésre jogosult és a háziorvosa csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, együttműködési megállapodást kötött az NNK-val, úgy az állandó lakcímére személyre szóló meghívó levelet küld az NNK Szűrésirányítási Főosztálya. A meghívóban az áll, hogy a páciens egységcsomag átvétele miatt keresse fel a háziorvosát, akitől átveheti a mintavételhez szükséges eszközöket.
  • amennyiben Ön szűrésre jogosult, de a háziorvosa nem csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, úgy az esélyegyenlőség megteremtése érdekében az NNK Önnek is lehetőséget biztosít a szervezett vastagbélszűrésben való részvételhez, és tájékoztatót küld Önnek. Kérjük, jelezze részvételi igényét a csomagban található térítésmentesen visszaküldhető válaszlevélben, vagy online a vbjelentkezes.nnk.gov.hu oldalon, és a mintavételhez szükséges páciens egységcsomagot a lakóhelyére postázzuk.

 

Hogyan zajlik a vastagbélszűrés?

A vastagbélszűrés két lépésből áll:

  1. Székletvér vizsgálata az Ön által beküldött 2 egymást követő nap vett székletmintából.
  2. Amennyiben human vért találnak a székletben, a második lépés a vérzés okána megkeresése végbéltükrözéssel.(kolonoszkópia)

 

Van-e határideje a szűrésben való részvételnek?

A szűrésre szóló meghívóban nem szerepel határidő, de javasoljuk, hogy a meghívást követő két héten belül keresse fel a háziorvosát a mintavételi egységcsomag átvétele és a minták beküldése érdekében. A vizsgálat mielőbbi elvégzése az Ön egészségének a védelmét szolgálja.

További információkat a

https://szures.nnk.gov.hu/lakossagi-informaciok/vastagbelszures.html   oldalon talál.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít