nnk emblema logo

nnk cim telefon

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Leginkább a 40. életév után jelentkezhet, jellemzően 50 és 70 éves kor között a legmagasabb az előfordulási gyakorisága, utána fokozatosan csökkenni kezd ez a gyakoriság.

Nagyon fontos tudnia, hogy a rosszindulatú vastagbéldaganatok lassan alakulnak ki és a kezdeti időszakukban többnyire nem járnak olyan tünetekkel, amit Ön észrevenne, ezért ebben az esetben is kiemelkedően fontos a korai stádiumban való kimutatása, kiszűrése.

A vastagbél daganatai a jelenleg alkalmazott szűrési módszerekkel igen hatékonyan kiszűrhetők, s ez által meg is előzhetők!

De mit is jelent pontosan a „szűrés” kifejezés?

A „szűrés” az a módszer, ami a célbetegség kifejlődésének azon szakaszában vizsgálja a beteget ahol az egyén tünetmentes, de az erre érzékeny vizsgálati módszerrel elváltozás már kimutatható, ami később rosszindulatú daganattá alakulhat.

Miért is fontos ez?

A daganatos elváltozások a szervezetünk egészséges állapotából indulnak ki, majd a testünket érő környezeti hatások következtében alakulhatnak át rosszindulatú daganattá. Ez a folyamat éveket vehet igénybe és sokáig tünetmentes lehet. A panaszok gyakran későn észlelhetők, ekkor a betegség előrehaladott állapotban lehet, és gyakran fatális kimenettel kell szembenézni.

Amint átvette az egységcsomagját, mihamarabb végezze el a mintavételt és adja postára azt!

 

Kik jogosultak a szervezett vastagbélszűrésben való részvételre?

Vastagbélszűrésre jogosult minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező 50-70 éves életkor közötti nő és férfi, akik az elmúlt 2 évben (pontosan: 22 hónapban) nem voltak vastagbéltükrözésen, nem volt széklet immunkémiai vizsgálatuk és akiknek nincs igazolt vastag-, végbél daganata és gyulladásos bélbetegsége.

Hogyan jutok hozzá a vastagbélszűréshez szükséges mintavételi tartályokhoz (páciens egységcsomaghoz)?

  • amennyiben Ön szűrésre jogosult és a háziorvosa csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, együttműködési megállapodást kötött az NNK-val, úgy az állandó lakcímére személyre szóló meghívó levelet küld az NNK Szűrésirányítási Főosztálya. A meghívóban az áll, hogy a páciens egységcsomag átvétele miatt keresse fel a háziorvosát, akitől átveheti a mintavételhez szükséges eszközöket.
  • amennyiben Ön szűrésre jogosult, de a háziorvosa nem csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, úgy az esélyegyenlőség megteremtése érdekében az NNK Önnek is lehetőséget biztosít a szervezett vastagbélszűrésben való részvételhez, és tájékoztatót küld Önnek. Kérjük, jelezze részvételi igényét a csomagban található térítésmentesen visszaküldhető válaszlevélben, vagy online a vbszures.nnk.gov.hu oldalon, és a mintavételhez szükséges páciens egységcsomagot a lakóhelyére postázzuk.

 

Hogyan zajlik a vastagbélszűrés?

A vastagbélszűrés két lépésből áll:

  1. Székletvér vizsgálata az Ön által beküldött 2 egymást követő nap vett székletmintából.
  2. Amennyiben human vért találnak a székletben, a második lépés a vérzés okána megkeresése végbéltükrözéssel.(kolonoszkópia)

 

Van-e határideje a szűrésben való részvételnek?

A szűrésre szóló meghívóban nem szerepel határidő, de javasoljuk, hogy a meghívást követő két héten belül keresse fel a háziorvosát a mintavételi egységcsomag átvétele és a minták beküldése érdekében. A vizsgálat mielőbbi elvégzése az Ön egészségének a védelmét szolgálja.

További információkat a

https://szures.nnk.gov.hu/lakossagi-informaciok/vastagbelszures.html   oldalon talál.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat