nnk emblema logo

nnk cim telefon

A szűrések célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok és daganatelőtti állapotok felismerése a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

Magyarországon jelenleg a 45-65 év közötti hölgyek kapnak népegészségügyi program keretében meghívást emlővizsgálatra. Az emlőszűrés fizikális vizsgálatból és mammográfiából áll. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az emlőszűrésére. Ezzel a módszerrel felfedezett, korai stádiumú tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani.

Minden arra jogosult 45-65 év közötti nő kétévente egyszer személyes, nevére szóló levél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra.

A meghívólevélben a szűrés szervezői pontosan értesítik arról, hogy hol és mikor kell részt vennie a vizsgálaton. A meghívólevélben megadott időpontot a felesleges és kényelmetlen várakozás elkerülése érdekében érdemes betartani. Ha a megadott időpont nem felel meg, lehetősége van telefonálni a szűrőállomásra, és az adminisztrátorral új, megfelelő időpontot egyeztetni. A szolgáltatók elérhetőségei a lentebbi táblázatban találhatók.

Mi történik egy emlőszűrésen?

A szűrőállomás recepciójában adminisztrátor fogadja, aki a személyi adatokon kívül néhány kérdést tesz fel, például:

  • Voltak-e vagy vannak-e emlőpanaszai?
  • Volt-e a családjában valakinek emlőbetegsége?
  • Részt vett-e már mammográfiás szűrővizsgálaton?

Ezen túlmenően részletes tájékoztatást ad arról, hogyan zajlik a szűrővizsgálat, mire kell felkészülni, és válaszol a további kérdésekre.

A vizsgálóhelyiségben a felsőtestet szabaddá kell tenni. Ezt követően a mammográfiát végző, szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez. Ezután következik a mammográfiás vizsgálat, amikor a vizsgáló először az egyik oldali emlőt a készülék emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja és 2 irányból röntgenfelvételt készít. Ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel is. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas. Mindez legfeljebb 2-3 perc alatt kész van.

A mammográfiás szűrés ingyenes, és az öltözőben eltöltött idővel együtt sem tart tovább 20 percnél. A felvételeket két emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvos, egymástól függetlenül értékeli. Amennyiben nem találnak semmilyen elváltozást, az emlőszűrést 2 év múlva kell ismételni, amelyre a páciens ismételten meghívót kap majd.

A szűrőállomások és centrumok elérhetősége és további információk az alábbi találhatók: https://szures.nnk.gov.hu/lakossagi-informaciok/szuresek.html

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat