Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

21/2018. (VII.9.) EMMI rendelet 11. § szerint a klinikai célú első használatbavétel előtt, de legkésőbb a telepítést követő 90 napon belül az engedélyes köteles a berendezéseken átvételi vizsgálatot, ezt követően rendszeresen állapotvizsgálatot végeztetni az NNGYK-val. A már használatban lévő röntgenberendezések állapotvizsgálatát kétévente kell megkérni, kivéve fogászati intraorális, csontdenzitometriai és kórtermi mobil röntgenberendezésekét, ahol négyévente esedékes a vizsgálat.

Az NNGYK akkreditált Sugáregészségügyi Laboratóriuma a vizsgálatokat az érvényben lévő szabványok és nemzetközi ajánlások alapján kalibrált, illetve hitelesített mérőeszközökkel végzi. Az átvételi és állapotvizsgálatok a röntgenberendezések minőségellenőrző programjának alapjait teremtik meg. Annak érdekében, hogy a berendezés életében bekövetkező változásokat nyomon tudjuk követni a két vizsgálat típus műszaki tartalma lényegében megegyezik.

A vizsgálatok átlagos ideje megfelelő körülmények mellett fogászati -, kórtermi mobil- és C-íves sebészeti röntgenberendezéseknél 1 óra, felvételi és/vagy átvilágító berendezéseknél, intervenciós és mammográfiás berendezéseknél 2 óra, valamint CT berendezéseknél 2-3 óra.

A vizsgálat nem tévesztendő össze azokkal a sugárvédelmi mérésekkel, amit más hatóságok engedélyező tevékenységük során végeznek (OAH helyszíni mérése), valamint az időszakos felülvizsgálattal („zöldmatrica”).

A vizsgálatok díjai önköltségszámítás alapján kerülnek meghatározásra minden évben. Az aktuális díjszabás az alább található Vizsgálatok díjai pdf fájlban tekinthetőek meg.

Az egyes vizsgálatokhoz a mellékelt útmutatók érhetőek el, illetve ezek tartalmazzák az engedélyesek által végzendő méréseket is, a minőség-ellenőrző program megalapozásához.

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Megrendelői adatlap 2024.pdf)Megrendelői adatlap 2024.pdf 2024-01-18
Download this file (Vizsgálatok díjai 2023.04.19-től.pdf)Vizsgálatok díjai 2023.04.19-től.pdf 2023-04-21
Download this file (Vizsgálatok.pdf)Vizsgálatok.pdf 2023-01-12
Download this file (Módszertani útmutató_radiológia.pdf)Módszertani útmutató_radiológia.pdf 2023-01-12
Download this file (Módszertani útmutató_LINAC.pdf)Módszertani útmutató_LINAC.pdf 2023-01-12

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít