Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A hatályos jogszabályok értelmében, ha az OTNY nyilvántartásában szerepel az agyhalál állapotában lévő személy tiltakozó nyilatkozata, transzplantációs műtéthez donorként nem vehető igénybe. Amennyiben az elhunyt kiskorú volt és tiltakozó nyilatkozat nem lelhető fel, szerv- és szöveteltávolítás csak akkor kezdhető meg, ha ahhoz törvényes képviselője írásban is hozzájárult.

Ha tehát Ön azt szeretné, hogy szervei vagy szövetei halálát követően ne kerüljenek eltávolításra, rendelkeznie kell arról, hogy ezzel kapcsolatos tiltakozása és személyes adatai bekerüljenek az országos nyilvántartásba, mivel így biztosított, hogy tiltakozása az egészségügyi személyzet tudomására jut.

Tiltakozását személyesen az OTNY-ben, a háziorvosán keresztül vagy postán küldött ajánlott levélben teheti meg a tiltakozó nyilatkozat és – az adatok nyilvántartásba történő felvételét jóváhagyó – hozzájáruló nyilatkozat eljuttatásával. Kiskorú esetén a szülő, gondviselő nyilatkozhat a gyermek nevében, a szülő, gondviselő aláírásával.

A tiltakozó nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokirat formájában kell benyújtania. (A nyilatkozat szövegét saját szavaival kell megfogalmaznia, erre vonatkozó sablont, nyomtatványt nem bocsáthatunk az Ön rendelkezésére). A hozzájáruló nyilatkozat meghatározott személyes azonosító adatokat tartalmazó, nyomtatvánnyal segített vagy szabadon fogalmazott nyilatkozat, mely tartalmi követelményeit, űrlapját a Letölthető dokumentumok menüpontban töltheti le. Kérjük, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében, amennyiben lehetséges tűntesse fel a nyilatkozatban a telefonszámát is.

A tiltakozás csak ezen két nyilatkozat beérkezése és érvényessége esetén kerül be a számítógépes adatbázisba, ugyanis az adatvédelmi törvény életbelépése óta a tiltakozó nyilatkozat megküldésével egyidejűleg a számítógépes nyilvántartásba vételhez írásban is hozzá kell járulnia az ügyfélnek.

Felhívjuk figyelmét, hogy az előírásoknak nem megfelelő (adathiányos, formai vagy tartalmi hibás) nyilatkozatokat nem áll módunkban elfogadni.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy adatbázisunkban csak a szerv- és szövetátültetéssel kapcsolatos tiltakozásokat tartjuk nyilván, a tiltakozó nyilatkozatban rögzített egyéb, boncolással, temetéssel, hamvasztással stb. kapcsolatos kérésére vonatkozóan garanciát nem tudunk vállalni.

A nyilvántartásba vételről Önt visszaigazolás fogja tájékoztatni, ezért javasoljuk, hogy ezen értesítés kézhezvételéig a tiltakozó nyilatkozat egy példányát tartsa magánál, személyes iratai között.

Az Ön adatait az adatvédelmi jogszabályok betartásával kezeljük.

Amennyiben a tiltakozó meggondolta magát, visszavonhatja a szerv- és szövetátültetésre vonatkozó tiltakozását. Ezt személyesen az OTNY-ben, a háziorvosán keresztül vagy postán küldött ajánlott levélben teheti meg az erre vonatkozó, kitöltött nyomtatvány OTNY-be történő eljuttatásával. Az ügyfél a tiltakozás visszavonásáról írásos értesítést kap. A tiltakozó nyilatkozat visszavonására vonatkozó nyomtatvány a Letölthető dokumentumok menüpontban tölthető le.

A honlap struktúra III. menüpontjának 2.4. Letölthető dokumentumok  almenüjének behivatkozása.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít