nnk emblema logo

nnk cim telefon

A jogszabályi feltétel megszűnésére való tekintettel a hatóság nem ad ki több ideiglenes biocid engedélyt

A kialakult járványügyi veszélyhelyzetre, valamint a humán-egészségügyi és felületfertőtlenítő termékek (vagyis az 1. és 2. terméktípusú biocid termékek) esetében jelentkező készlethiányra való tekintettel az NNK Magyar Biocid Kompetens Hatósága a megküldött gyártói szándéknyilatkozatok alapján hivatalból ilyen fertőtlenítőszerekre vonatkozó ideiglenes engedélyeket állított ki a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló európai parlament és a tanács 528/2012/EU rendelet 55. cikk (1) bekezdése szerint.

A 2020. március 16. napját követően kiállított ideiglenes engedélyek gyártóinak nyilatkozatai alapján napi egymillió litert meghaladó új gyártói kapacitás került hivatalból engedélyezésre, mely gyártói hozzájárulás a már korábban is engedélyezett termékek előállítása mellett sikerrel vetett véget a fellépő készlethiánynak.

Mivel ideiglenes engedély kiállítására a hatóságnak csak akkor van lehetősége, ha a jogszabályi feltételek a kiadás időpontjában is fennállnak, így a készlethiány elhárítására való tekintettel a hatóság már nem fogad be további gyártói szándéknyilatkozatot nem ad ki további engedélyeket.

A járványügyi veszélyhelyzetben számos gyártó járult hozzá, vagy kívánt hozzájárulni a fertőtlenítőszer-készlethiány felszámolásához, és ezzel a járvány elleni sikeres védekezéshez. Amennyiben valamely gyártó a jövőben is fertőtlenítőszerek forgalomba hozatalával kíván foglalkozni, úgy a jogszabályoknak megfelelő engedélyezési kérelem benyújtása útján kérelmezhetik a vonatkozó engedélyt.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat