Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az NNK az alelnöke a vízzel terjedő betegségek megelőzésére létrejött nemzetközi szakértői csoportnak -

 

Több mint 30 ország, nemzetközi és civil szervezeteinek képviselői vitatták meg az esélyegyenlőség biztosításának lehetőségeit az ivóvízellátás és szennyvízszolgáltatás terén a Víz és Egészség Jegyzőkönyv munkacsoport ülésén június 13-án és 14-én. A hibrid formában megrendezett ülésen többek között a COVID-19 járvány okozta nehézségek és a szolgáltatások megfizethetőségének kérdése is szóba került.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája által közösen vezetett Víz és Egészség Jegyzőkönyv az egyetlen nemzetközi egyezmény, amely a vízzel terjedő betegségek megelőzését tűzte ki célul. A Jegyzőkönyv “Egyenlő esélyű hozzáférés az ivóvízhez és szennyvízszolgáltatásokhoz” munkaterületét Magyarország képviseletében a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezeti, Franciaországgal közösen.

A Genfben és virtuálisan megrendezett munkacsoportülést a francia Egészségügyi Minisztérium képviselője és Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos nyitotta meg. A különböző szektorokat képviselő közel száz résztvevő áttekintette az országokon belüli és nemzetközi a szolgáltatások méltányos hozzáférésére irányuló előrehaladást. Új helyzetet teremt az Európai Unió új ivóvízszabályozása, amely az első jogilag kötelező előírás a tagállamok számára az egyetemes ivóvízellátás elősegítésére. Mindemellett figyelembe kell venni, hogy a COVID-19 alatt sok országban bevezetett átmeneti könnyítések (pl. az ivóvízszolgáltatás felfüggesztésének tilalma) javították a hátrányos helyzetű csoportok hozzáférését. A résztvevők egyetértettek abban, hogy olyan finanszírozási konstrukciók szükségesek, amelyek a lakosság számára megfizethetőek, de biztosítják a közműszolgáltatók számára a fenntartható gazdálkodást. A hazai Nemzeti Vízstratégia ugyanezt a célt fogalmazza meg.

Az ülés eredményei a munkacsoport által korábban kidolgozott útmutatók és gyakorlatban hasznosítható eszközök felülvizsgálatának alapjául szolgálnak, és meghatározzák a munkacsoport további feladatait a következő három éves időszakban. Magyarország és Franciaország egyaránt megerősítette, hogy továbbra is támogatni fogják ezt az emberi egészség és méltóság megőrzése szempontjából kiemelten fontos munkát.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít