Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 22. naptári héten országos szinten a szennyvíz SARS-CoV-2 koncentrációja továbbra is alacsony mérési tartományban stagnál. A mintavételi helyek jelentős részében a koncentráció-értékek nem érik el a kimutatási határt. A vizsgált városok többségénél a tendencia stagnáló, emelkedés egyedül Miskolcon mérhető. Az előző hetekhez képest csökkenés tapasztalható Budapest mindhárom tisztító telepének (Észak-pesti, Dél-pesti és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep) ellátási területén, valamint Debrecenben és Zalaegerszegen.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

SARS-CoV-2 variánsok

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hazánkban is kimutatta a SARS-CoV-2 koronavírus világszerte terjedőben lévő KP.2 vagy FLiRT variánsát. A variáns jelenléte a szennyvíz mintákban és a klinikai mintákban egyaránt azonosítható volt. A szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentráció minden településen alacsony. A kimutatott örökítőanyag 12%-a volt KP.2, a domináns változat év eleje óta a JN.1 (Juno) variáns. Valamennyi jelenleg cirkuláló variáns az omikron alvariánsa.

A szennyvízvizsgálatok alapján egyelőre nem várható, hogy az új variáns miatt jelentősen emelkedne az esetszám. A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket.

Influenza A

Az influenza A örökítőanyag koncentrációja a 22. héten országos átlagban alacsony szinten stagnál. A vizsgált területek többségénél – az előző hetekhez hasonlóan – kimutatási határ alatt maradt a szennyvízből detektálható mennyiség. Három városban − Pécsett, Szekszárdon és Zalaegerszegen − pozitív lett az eredmény, ezekben a városokban enyhe emelkedés tapasztalható.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

integralt leguti 2024 22 1

integralt leguti 2024 22 2

 

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (NNGYK_Integrált felügyeleti rendszer 2024.22.hét.pdf)NNGYK_Integrált felügyeleti rendszer 2024.22.hét.pdf 2024-06-06

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít