Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. április 29 – május 5. között az országban 6 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 122 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 18. naptári héten összesen 76 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 59 minta közül két betegnél az RSV, két betegnél a human metapneumovírus, egy betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az RSV pozitivitási arány 3,4%, a HMPV pozitivitási arány 3,4%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 1,7% volt. A sentinel kórházak által beküldött 7 minta közül egy betegnél RSV-t azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 10 légúti minta közül kettő rhinovírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizennyolcadik héten 65 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 7 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 18. héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban stagnálást mutat. A helyszínek többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés észlelhető Budapest Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, valamint Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szekszárdon és Szolnokon. A mintavételi helyek jelentős részében a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentráció alacsony vagy kimutatási határ alatti, egy városban − Szekszárdon – a mérsékelt tartományban van.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Influenza A

Az influenza A örökítőanyag országos átlagkoncentrációja továbbra is stagnál. A 18. héten egyetlen mintában – Kecskeméten – érte el a vírus örökítőanyag koncentráció a kimutatási határt.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 18 1

leguti 2024 18 2

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.18.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.18.hét.pdf 2024-05-09

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít