Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. április 8 - 14. között az országban 9 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 129 100 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 15. naptári héten összesen 146 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 108 minta közül egy betegnél az influenza A(H1pdm09), egy betegnél az influenza A(H3), öt betegnél az influenza B, négy betegnél az RSV, tizenegy betegnél a human metapneumovírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 6,5%, az RSV pozitivitási arány 3,7%, a HMPV pozitivitási arány 10,2% volt. A sentinel kórházak által beküldött 23 minta közül egy betegnél influenza A(H1pdm09)-t, kilenc betegnél RSV-t, egy betegnél a human metapneumovírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 légúti minta közül egy adenovírus, egy parainfluenza vírus, egy human metapneumovírus, három rhinovírus és egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenötödik héten 108 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 11 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 15. héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja továbbra is alacsony mért értékek melletti stagnálást mutat. A vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén és Miskolcon mérhető, míg Pécsett és Szolnokon enyhe csökkenés azonosítható.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Influenza A

A 15. héten minden szennyvíz mintában a kimutatási határ alatti tartományban maradt az Influenza A örökítőanyagának koncentrációja. Az országos átlagkoncentráció stagnálást mutat.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 15 1

leguti 2024 15 2

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.15.hét_ Final.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.15.hét.pdf 2024-04-18

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít