Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. január 8 – 14. között az országban 24 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 176 400 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A második naptári héten összesen 221 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 185 minta közül tizenhárom betegnél az influenza A(H1pdm09), kilenc betegnél az influenza A(H3), öt betegnél az RSV, 24 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 11,9%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 13,0% volt. A sentinel kórházak által beküldött 15 minta közül két betegnél influenza A(H1pdm09), egy betegnél az influenza A(H3), négy betegnél RSV, két betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 21 légúti minta közül 3-3 influenza A(pdm09), illetve influenza A(H3), egy RSV és négy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a második héten 166 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 19 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

2024. 2. hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban csökkenő tendenciát mutat. A mintavételi helyek többségénél csökkenés mérhető, stagnáló értékek Eger, Kecskemét, Pécs és Szekszárd esetében jelentkeztek. Emelkedés egyik vizsgált településen sem detektálható.

Influenza A

A 2. héten az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenő tendenciát mutat a szennyvizekben. A héten 3 mintában haladta meg a koncentráció a kimutatási határt.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 02 1

leguti 2024 02 2
Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató _NNGYK_2024.02.hét_v1.pdf)Heti légúti tájékoztató _NNGYK_2024.02.hét_v1.pdf 2024-01-18

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít