Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. december 11 – 17. között az országban 40 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 295 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

Az 50. naptári héten összesen 327 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 273 minta közül négy betegnél az influenza A(H1pdm09), tíz betegnél az influenza A(H3), egy betegnél az influenza B, egy betegnél a human metapneumovírus, három betegnél az RSV, 117 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 5,5%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 42,9% volt. A sentinel kórházak által beküldött 20 minta közül egy betegnél az influenza A(H1pdm09), kilenc betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 34 légúti minta közül négy volt influenza A(H1pdm09), egy volt influenza A(H3), és nyolc volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az 50. héten 339 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 46 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

A következő heti tájékoztató kiadására 2024. január 4-én kerül sor.

Elérhető a Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina a kórházi oltópontokon

Ettől a héttől kezdve a dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns elleni Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina is elérhető a kórházi oltópontokon.

Időpontfoglalás az EESZT időpontfoglaló felületén lehetséges. Az időpontokról és helyszínekről ezen az oldalon, illetve az oltópontokat működtető kórházak weboldalán tájékozódhatnak.

A vakcina alapimmunizálásra és emlékeztető oltásként is alkalmazható. Az oltás beadásáról az oltóorvos dönt. A COVID-19, az influenzavírushoz hasonlóan egy szezonális légúti vírus, amely ellen továbbra is a védőoltás adja a leghatékonyabb védelmet. Hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz a COVID-19 elleni védőoltás is szezonálisan ajánlott, azaz egy szezonban egyetlen oltással biztosítható az egyéni védelem a súlyos, szövődményes megbetegedés megelőzésére. Ennek megfelelően a COVID-19 elleni védőoltás elsősorban azok számára ajánlott, akik a súlyos betegség szempontjából magas kockázatú csoportokba tartoznak, mint pl. a szív-, érrendszeri, krónikus tüdő-, máj- és vese-betegségben szenvedők, csökkent immunitással rendelkező személyek.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

Az elmúlt hetekben tapasztalt emelkedés után országos átlagban stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. Tendenciát tekintve a helyszínek kétharmadát stagnálás jellemzi, emelkedő tendenciát egyedül Zalaegerszegen mértek, míg csökkenést a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Miskolcon, Szekszárdon, Tatabányán és Veszprémben tapasztalni. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 10 vizsgálati helyszínen a magas, míg 12 helyen az emelkedett kategóriába esik.

Influenza A

A szennyvíz minták vizsgálata alapján, az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja hosszabb idősort tekintve emelkedést mutat.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2023 50 1

leguti 2023 50 2

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít