Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. december 4 – 10. között az országban 31 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 262 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 49. naptári héten összesen 317 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 278 minta közül két betegnél az influenza A(H1pdm09), öt betegnél az influenza A(H3), két betegnél az influenza B, egy betegnél a human metapneumovírus, két betegnél az RSV, 114 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 3,2%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 41,0% volt. A sentinel kórházak által beküldött 8 minta közül egy betegnél RSV-t, öt betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 31 légúti minta közül tizenkettő volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 49. héten 252 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 27 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

Továbbra is folytatódik a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának emelkedése. 12 mintavételi helyen emelkedő tendencia látható, név szerint: Békéscsabán, Budapest Észak- és  Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán.

10 mintavételi helyen a tendencia stagnáló.

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 15 helyszínen a magas, míg 7 településen az emelkedett tartományba esik.

Influenza A

A 49. heti szennyvíz minták Influenza A vírus örökítőanyag vizsgálata alapján, az országos átlagkoncentráció stagnálást mutat.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2023 49 1

leguti 2023 49 2

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít