Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. október 30. és november 5. között az országban 10 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 125 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 44. naptári héten összesen 181 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 154 minta közül 33 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A sentinel kórházak által beküldött 5 mintából kórokozót nem azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 22 légúti minta közül öt volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján, a 44. héten 154 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 16 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 44. héten nincs változás a SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentráció országos átlagértékében, a mért eredmény továbbra is emelkedett szinten stagnál. A tendenciát tekintve a vizsgált városok közül emelkedés látható Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon és Veszprémben. Csökkenést a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén mértek. A koncentráció négy mintavételi helyen magas, a többi 18 helyszínen az emelkedett tartományba esik.

Influenza A

A 44. heti szennyvíz minták Influenza A vírus örökítőanyag vizsgálata alapján enyhe csökkenés látható országos szinten.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

leguti 2023 44 1

leguti 2023 44 2

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít