nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az idei évben a hűvös tavaszi időjárás, valamint az ismétlődő lehűlések és csapadékhullámok miatt a pollenkoncentráció a sokévi átlag alatt alakult. A legmagasabb pollenterhelés a szárazsággal sújtott dél-alföldi területeken volt érzékelhető.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása augusztus utolsó vagy szeptember első napjaiban tetőzik, a csúcsidőszak a mostani hétvégére várható. A terhelés elsősorban az Alföldön érheti el a nagyon magas szintet. A parlagfűvel szennyezett területek közelében az allergiások tünetei jóval erősebbek lehetnek. A parlagfű pollenre allergiásoknak ezért azt javasoljuk, hogy a hétvégén lehetőség szerint tartózkodjanak a szabadtéri tevékenységektől. Gyakran végezzenek nedves portörlést, a szabadba ne tegyenek ki száradni ruhát, lefekvés előtt naponta mossanak hajat, a gépkocsiban pedig zárt ablakokkal utazzanak.

Fontos, hogy a parlagfű mentesítést idén se hanyagoljuk el, hiszen ez a leghatásosabb módja, hogy megakadályozzuk a parlagfű további virágzását.

Kövessék figyelemmel a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő térképes előrejelzést, amelynek segítségével tájékozódhatnak a várható pollenhelyzetről.

A polleninformációk az alábbi linken elérhetők el:

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat