Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett népegészségügyi szűrések a tünet- és panaszmentes, magukat egészségesnek vélő személyek időről-időre megismételt szervezett szűrő jellegű vizsgálatára alkalmas módszere, az azokon való részvétel minden esetben önkéntes. Célja a még tünetmentes rákelőző állapotokkal rendelkező vagy nagyon korai folyamatok kiemeléseés felismerése, amely éveken keresztül semmiféle tünetet, panaszt még nem okozna. Ezekre a szűrésekre az emlő esetében kétévente, a méhnyak esetében háromévente kerül sor. A harmadik szűrés a szervezett vastag-és végbélszűrésre vonatkozik.
 
A népegészségügyi szűrések nem keverendők össze a tünetekkel, panaszokkal rendelkezőkdiagnosztikájával, és a minden korcsoportot érintő, teljes magyar lakosság egészségügyi ellátásával, továbbá az onkológiai megbetegedések gyanúját felvető betegek panaszainak szakszerű kivizsgálásával. Tehát a szűrésre behívott egészségesnek vélt ember vizsgálata meghatározott szűrési ciklus alatt megtörténik, így elvégzésük rövid időbeni eltolódása nem okoz egészségkárosodást.
 
A 2021.04.09-tól pár hétre szóló népegészségügyi célú, célzott (szervezett) szűrővizsgálatok halasztása mellett minden más onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő beavatkozásnak minősül. Az intézkedés nem érinti a sürgősségi ellátást igénylő eseteket. Természetesen bármilyen szokatlan panasz, tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hiszen ezek az ellátások nem tűrnek halasztást, és minden ilyen esetekben a szűrés továbbra is biztosított.
 
A lakossági szűrővizsgálatokat a jelenlegi harmadik hullám tetőzésének számító időszakában a vírus terjedését lassító, valamint az egészségügyi rendszerek terheltsége miatt számos európai országban átmenetileg leállították (pl. Egyesült Királyságban 2020-ban 6 hónapra). Ennek oka, hogy az indokolatlan orvos-beteg, beteg-beteg találkozásokat csökkenteni kívánják, mivel azok az intézmények és a humánerőforrás jelenleg és rövid távon indokolatlan terhelését fokozzák. Továbbá, mivel nem jönnek el a betegek a behívásra a koronavírus fertőzés kerülése miatt, ezért olyan alacsony a megjelenés, ami ebben az időszakban lehetővé teszi a jelenleg fenntartott lakossági szűrőprogramok halasztását.
 
A halasztás feloldását követően - a Nemzeti Népegészségügyi Központ kérése alapján - az intézmények elsőként azokat hívják majd be, akiknek a szűrővizsgálata a halasztás időszakára esett. A szűrővizsgálatok átmeneti és rövid ideig tartó halasztása így pótolható, a lakosság szűrése nem marad el.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít