Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

AZ IDŐBENI FELISMERT VASTAGBÉLDAGANAT MEGELŐZHETŐ

Hazánkban a vastagbéldaganat a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő rosszindulatú daganattípus. Évente körülbelül tízezer új megbetegedéssel és nagyságrendileg ötezer fő halálozásával jár. A vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas számának visszaszorítása érdekében az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt célja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szervezésében valamennyi 50-70 év közötti állampolgár megszólítása és szűrésbe történő bevonása.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Hazánkban éves szinten nagyságrendileg 6.000 férfit és 5.000 nőt érint a megbetegedés, amely lassan alakul ki, és sokáig képes tünetmentes maradni. A vastagbél daganatai hatékonyan szűrhetők, a betegség korai felismerése és kezelése jelentősen javíthatja az életkilátásokat és életeket menthet.

A vastagbélszűrés kétlépcsős szűrési módszerrel valósul meg. Az első lépcsőben a székletvér vizsgálata valósul meg, amelyre személyre szóló meghívó levelet kapnak az 50-70 év közötti lakosok. A második lépcsőre nem-negatív eredmény esetén van szükség, ekkor kolonoszkópos vizsgálatra kerül sor. A hazai tapasztalatok alapján a székletvér vizsgálat mintegy 9%-a bizonyul nem-negatívnak.

A projekt 2021-ig több mint 738.000 lakos számára küldött a szűrésre invitáló levelet, amelyből eddig közel 260.000 fő jelentkezett háziorvosánál és kapta meg a szűréshez szükséges egységcsomagot. Az NNK által működtetett kémiai laboratóriumba nagyságrendileg 220.000 mintavétel érkezett, ebből közel 21.000 esetben a lelet nem-negatív eredményt mutatott. Tisztázó célú kolonoszkópos vizsgálaton mintegy 12.000 fő vett részt a szűréshez csatlakozott gasztroenterológiai centrumok valamelyikében. Rákmegelőző elváltozást 4540 esetben, rosszindulatú elváltozást pedig 670 személynél találtak.

Az NNK kéri, és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével, ami akár életet menthet!

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (március a vastagbélszűrés hónapja.pdf)március a vastagbélszűrés hónapja.pdf 2021-03-11

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít