nnk emblema logo

nnk cim telefon

AZ IDŐBENI FELISMERT VASTAGBÉLDAGANAT MEGELŐZHETŐ

Hazánkban a vastagbéldaganat a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő rosszindulatú daganattípus. Évente körülbelül tízezer új megbetegedéssel és nagyságrendileg ötezer fő halálozásával jár. A vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas számának visszaszorítása érdekében az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt célja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szervezésében valamennyi 50-70 év közötti állampolgár megszólítása és szűrésbe történő bevonása.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Hazánkban éves szinten nagyságrendileg 6.000 férfit és 5.000 nőt érint a megbetegedés, amely lassan alakul ki, és sokáig képes tünetmentes maradni. A vastagbél daganatai hatékonyan szűrhetők, a betegség korai felismerése és kezelése jelentősen javíthatja az életkilátásokat és életeket menthet.

A vastagbélszűrés kétlépcsős szűrési módszerrel valósul meg. Az első lépcsőben a székletvér vizsgálata valósul meg, amelyre személyre szóló meghívó levelet kapnak az 50-70 év közötti lakosok. A második lépcsőre nem-negatív eredmény esetén van szükség, ekkor kolonoszkópos vizsgálatra kerül sor. A hazai tapasztalatok alapján a székletvér vizsgálat mintegy 9%-a bizonyul nem-negatívnak.

A projekt 2021-ig több mint 738.000 lakos számára küldött a szűrésre invitáló levelet, amelyből eddig közel 260.000 fő jelentkezett háziorvosánál és kapta meg a szűréshez szükséges egységcsomagot. Az NNK által működtetett kémiai laboratóriumba nagyságrendileg 220.000 mintavétel érkezett, ebből közel 21.000 esetben a lelet nem-negatív eredményt mutatott. Tisztázó célú kolonoszkópos vizsgálaton mintegy 12.000 fő vett részt a szűréshez csatlakozott gasztroenterológiai centrumok valamelyikében. Rákmegelőző elváltozást 4540 esetben, rosszindulatú elváltozást pedig 670 személynél találtak.

Az NNK kéri, és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével, ami akár életet menthet!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat