nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az idei pollenszezon átmeneti időszakában országosan viszonylag alacsony a pollenterhelés, ami a záporok, zivatarok hatására még tovább csökkenhet.
A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan csökken, országosan közepes, helyenként elérheti a magas szintet is. A csalánfélék virágporának mennyisége is országosan a közepes-magas tartományban alakulhat. A többi lágyszárú allergén közül az útifű pollenkoncentrációja alacsony, helyenként közepes, míg a libatopfélék, a lórom, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék, ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja országosan alacsony.
A fák közül jelen van még a levegőben néhány szem a hárs, a ciprus- és tiszafafélék valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenye és fenyőfélék virágporából, jellemzően alacsony koncentrációban.
A kültéri allergén gombák közül az az Alternária spóraszáma jellemzően a közepes – magas tartományban alakulhat, az Epicoccumé alacsony.
Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy csökkentsük a fűpollen mennyiségét a füves területek rendszeres kaszálásával. Figyeljünk, hogy a vágás magassága 3-4 cm körüli legyen, mert ez elpusztíthatja a már növekvő parlagfű növényeket, viszont a gyepet nem károsítja. Az esőzések miatt jelentős parlagfű zöldtömeg van kialakulóban. Felhívnánk a földhasználók figyelmét, hogy jogszabályban előírt kötelezettség az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani (az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében).

A részletes napi pollenjelentés elérhető itt.

Részletes pollenadatok

Dátum: 
Település: 
Növény: 
Kategória: 

 Dátum   Település   Növény   Kategória 
 
Kérjük adjon meg keresési feltételt!
 
1 / 1 oldal

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat