Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

A POLLENTERHELÉS ORSZÁGOSAN MAGAS ÉS HÉTVÉGÉN, ILLETVE A KÖVETKEZŐ HÉT LEGELEJÉN MÉG VÁRHATÓAN TOVÁBB ERŐSÖDIK.
A pollenszezon legerősebb időszakába érkezett – egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.
A tölgy, a platán, és az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas – nagyon magas tartományban alakulhat, a nyíré, a kőrisé és a dióé közepes, helyenként elérheti a magas szintet. Országosan közepes koncentrációban van jelen a ciprus- és tiszafafélék, a komlógyertyán, valamint már a fenyőfélék pollenje is, a juharé, a fűzé az ostorfáé jellemzően alacsony-közepes szintet érhet el. A fák közül elindult és fokozatosan erősödik a bükk és a vadgesztenye pollenszórása, illetve csökkenő mennyiségben, de még jelen van a gyertyán, a nyár, az éger és a szil pollenje is. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a sásfélék és a gyékény pollenje, továbbá a kora nyári allergének közül már a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, valamint az útifű virágpora is – ez utóbbiak mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik.
A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.
Továbbra is találkozhatunk a levegőben a „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál valószínűleg a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják ezeket.

A részletes napi pollenjelentés elérhető itt.

Részletes pollenadatok

Dátum: 
Település: 
Növény: 
Kategória: 

 Dátum   Település   Növény   Kategória 
 
Kérjük adjon meg keresési feltételt!
 
1 / 1 oldal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít