Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

2023. november 21-én hatályba lépett a közhasználatú fürdők létesítéséről és üzemeltetéséről szóló 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 510/2023. Korm. rendelet).

Jelenleg kizárólag a fürdővízzel érintkező anyagokra vonatkozó előírások a hatályosak.

Az ivó- és használati melegvíz-ellátásban vízzel közvetlenül érintkező termékek engedélyezése, az engedély megújítása, az engedély módosítása, valamint az ivó- és használati melegvíz-ellátásban vízzel közvetlenül érintkező szűrőanyagok és ivóvízkezelő vegyszereknyilvántartásba vétele, a bejelentés felülvizsgálata, a nyilvántartásba vétel módosítása továbbra is az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 5/2023 (I.12.) Korm. rendelet alapján történik.

A fürdővízzel érintkező anyagokra és termékekre 2023. november 21-től az 510/2023. Korm. rendelet előírásai vonatkoznak.

Magyarország területén csak bejelentett fürdővízzel érintkezésbe kerülő anyagok, termékek és engedélyezett technológiák, valamint engedélyezett felület- és víz-fertőtlenítőszerek hozhatók forgalomba és használhatók, magán és közösségi célra is.

A nyilvántartásba vételre és az engedély kiadására hatáskörrel és országos illetékességgel a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (a továbbiakban: NNGYK) rendelkezik.

Az előírásokat bármely fürdési célú szolgáltatási egységre, amely nem minősül közhasználatú fürdőnek (a továbbiakban: magánfürdő) is alkalmazni kell, azaz magánfürdőkben is olyan fürdővízzel közvetlenül érintkező anyagokat, termékeket lehet beépíteni, melyek rendelkeznek nyilvántartásba vétellel, valamint a fürdési célú létesítmény vízellátásában olyan technológia alkalmazható melyet az NNGYK fürdővízbiztonsági szempontból engedélyezett. Magán célú felhasználásra is csak olyan termékeket lehet forgalomba hozni, mely a fenti feltételeknek megfelel.

Nyilvántartásba vétel köteles termékcsoportok:

  • Fürdővízkezelésben használatos olyan vegyszerek, így különösen az oxidálószerek, flokkuláló szerek, koaguláló szerek, amelyek minőségi követelményeire vonatkozóan nincs érvényes nemzeti szabvány.
  • Fürdővíz kezelésére használatos termékek: fizikai kezelésére szolgáló szűrő, adszorbens, ioncserélő gyanta, membrán, szűrőanyag, helyszíni klór-, klórdioxid-fejlesztő, desztilláló, fordított ozmózisos, UV sugárzó berendezés.
  • Műanyagcsövek és tartályok [így különösen a polietilén (PE), a polipropilén (PP), a polivinil-klorid (PVC), az akrilonitril-butadién-sztirén kopolimer (ABS), a polietilén-tereftalát (PET), a poliuretán (PU), az üvegszál erősítésű műanyag (GRP) stb.], műanyag bevonatok vagy bevonattal ellátott fém vagy műanyag csövek, műanyag termékek, szigetelő membránok.
  • Fémcsövek és fémtartályok, beleértve a rozsdamentes acél termékeket is, kerámia- és zománcbevonatok.
  • Egyéb termékek: csövekhez és tartályokhoz kapcsolódó, különösen a szerelvények, a szelepek, a csapok, a szivattyúk, a vízórák, a különböző mérők, a ragasztó, a javító és tömítő anyagok, fürdőtechnikai kiegészítő termékek (pl. hullámkeltő eszközök, medence platformok).
  • Beton és habarcs adalékanyagok, helyszínen készített in-situ PE javító és lamináló bevonat, epoxi, poliuretán bázisú műanyag bevonat, korrózióvédelmi bevonat, bevonatrendszerek.
  • Medenceburkolatok, festék bevon
  • Összetett fürdőtechnikai termékek (pl. masszázsmedencék, fürdődézsák, kádak, épített medencék).

Nyilvántartásba vételre nem kötelezett termékcsoportok, fürdővízbiztonsági engedély kiadására nem kötelezett technológiák:

  • Fürdővízkezelésben használatos olyan vegyszerek, az oxidálószerek, flokkuláló szerek, koaguláló szerek, amelyek minőségi követelményeire vonatkozó érvényes nemzeti szabványnak a termékminőség megfelel. A szabvány jelzetét a termék címkézésén fel kell tüntetni.
  • Fürdővízkezelésben használatos természetes ásványi és szervetlen segédanyag, szűrőanyagok, amelyek minőségi követelményeire vonatkozóan van MSZ EN, MSZ EN ISO szabvány, vagy a bejelentés kötelesség alóli mentességet az NNGYK a termékről megállapítja. A szabvány jelzetét és a szabványnak való megfelelést a termék címkézésén fel kell tüntetni.
  • Fürdővízkezelő eljárás, amelyről a fürdővíz-biztonsági engedély alóli mentességet az NNGYK megállapítja.
  • Azon termékek, amelyek esetében az NNGYK szakvéleményében megállapítja, hogy az alkalmazás közegészségügyi kockázata – speciális alkalmazási feltételek meghatározása nélkül – a felhasználóra nézve elhanyagolható.

Fürdővízbiztonsági engedély köteles technológia az a fürdővíz kezelő eljárás, amely az alábbi vízkezelő eljárások egyikét alkalmazza:

  • Aktív-oxigén, klórgáz vagy nátrium-kloritból szervetlen sav vagy klórgázzal történő klórdioxid előállítás kivételével a klórdioxid helyszíni előállítása.
  • Klóroxidációval történő ammónium eltávolítás.
  • A membránnal különösen ultraszűrő vagy fordított ozmózis membránnal történő vízkezelés.
  • Biológiai, biotechnológiai vízkezelés vagy tápvizek kezelésére szolgáló technológia.
  • MSZ 15234 vagy az azt helyettesítő újabb szabványban nem szereplő szűrő-forgató technológiák.
  • Fürdővízkezelő technológiával együtt forgalmazott medencés berendezések.

Fentiekre tekintettel fürdővízkezelésben használatos vegyszereket, amelyek minőségi követelményeire vonatkozóan van érvényes nemzeti szabvány és annak a termékminőség megfelel, nem kell az NNGYK felé bejelenteni. Viszont a szabvány jelzetét a termék címkézésén fel kell tüntetni.

A nyilvántartásba vételi, illetve a fürdővízbiztonsági engedély kiadására irányuló kérelem tartalmi követelményeit az 510/2023. Korm. rendelet 8. melléklet 2. pontja tartalmazza. A kérelmet és mellékleteit cégkapun keresztül az NNGYK hivatali kapujára kell benyújtani (NNKKOZEG, KRID azonosító: 369732197).

Az NNGYK a nyilvántartásba vételi és az engedélyezési eljárása során, az előzetesen kiadott szakvéleménye alapján mérlegeli, hogy a fürdővízzel érintkezésbe kerülő anyagok, termékek, a vízkezelési eljárások ne veszélyeztessék az emberi egészséget és a fürdővíz minőségét.

Fentiekre tekintettel a nyilvántartásba vételi, engedélyezési eljárást egy szakvéleményezési eljárás előzi meg, melyet az NNGYK Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztálya végez külön eljárásban.

A Forgalmazó kötelességei:

  • A fürdővízzel közvetlenül érintkező anyagok, termékek bejelentése, fürdési célú létesítmény vízellátásában alkalmazni kívánt technológiák engedélyeztetés
  • Tájékoztatási kötelezettség a fürdési célú létesítmények vízellátásában vízzel közvetlenül érintkező anyagok, termékek forgalmazáskor, továbbforgalmazáskor a nyilvántartott anyag, termék, fürdővízbiztonsági engedéllyel rendelkező technológia közegészségügyi felhasználási feltételeire vonatkozóan.
  • A nyilvántartásba vételkor fennálló feltételek, adatok, az engedélyezéskor fennálló feltételek megváltozásának bejelentése.

A nyilvántartásba vétel, engedély módosítása:

  • a határozatban szereplő, vízhigiénés szakértői értékelést nem igénylő adatokban bekövetkező változás esetén vagy
  • a nyilvántartásba vett, engedélyezett termékcsalád új típussal történő kiegészítése esetén, ha a termékben, technológiában felhasznált fürdővízzel érintkező anyagok és azok gyártója megegyezik.
  • Nyilvántartásba vett anyagok, termékek, engedélyezett technológiák közegészségügyi felülvizsgálata 5 évente (kivéve, ha az NNGYK a nyilvántartásba vétel, engedélyezés során az emelkedett közegészségügyi kockázat miatt rövidebb; egy-, kettő vagy hároméves időt nem határoz meg). A felülvizsgálati kérelem tartalmi követelményeit az 510/2023. Korm. rendelet 8. melléklet 3. pontja tartalmazza.

Az NNGYK a fürdővízzel közvetlenül érintkező anyagok, termékek bejelentéséről és a fürdővíz kezelésére alkalmazni kívánt technológiák vízbiztonsági engedélyéről közhiteles nyilvántartást vezet a honlapon.

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-foosztaly/telepules-egeszsegugyi-klimavaltozas-es-kornyezeti-egeszseghatas-elemzo-osztaly/hatosagi-nyilvantartasok/ivovizzel-hasznalati-melegvizzel-es-furdovizzel-kapcsolatos-nyilvantartasok

A nyilvántartásba vételkor fennálló feltételek, adatok megváltozása miatt a nyilvántartás adattartamának módosítása kérelmezésének elmulasztása, a bebizonyosodott nemmegfelelőség, valamint a kötelező felülvizsgálat elmulasztása a Termék nyilvántartásból való törlést vonja maga után. A nyilvántartásból törölt elemeket a törlés indoklásával együtt az NNGYK a honlapján közzéteszi.

Az NNGYK az engedélyt hivatalból visszavonja, ha az engedélyes az engedélyezéskor fennálló feltételek megváltozását nem jelenti be, vagy a felülvizsgálat eredménye alapján engedély nem adható.

A nyilvántartásba vétel, az engedélyezés, továbbá a felülvizsgálati eljárás ügymenetét, az ügyintézési határidőt, az igazgatási szolgáltatási díjak mértékét és a jogorvoslati lehetőségeket részletesen az NNGYK honlapján elérhető tájékoztatók tartalmazzák.

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-foosztaly/telepules-egeszsegugyi-klimavaltozas-es-kornyezeti-egeszseghatas-elemzo-osztaly/jogszabalyok-utmutatok

 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít