nnk emblema logo

nnk cim telefon

A közösségi helyiségek felületeinek és levegőjének fertőtlenítése UV-C besugárzással (germicid lámpákkal)

Az UV-C fény (200 és 280 nm közötti hullámhossz) megfelelő teljesítménnyel és behatási idővel alkalmazva hatásos baktérium-, gomba és vírusölő tulajdonsággal bír. Nemzetközi adatok alapján a jelen járványt okozó SARS-Cov-2 vírus a vizsgálatok alapján igen érzékenynek tűnik UV-C sugárzásra.

Jelen járványhelyzetben is alkalmazhatóak a germicid lámpák felület- és légfertőtlenítésre egészségügyi és szociális intézmények, illetve gyermekintézmények helyiségeiben, valamint üzlethelyiségekben, mozi-, színház- és várótermekben a biztonsági előírások betartásával:

  • A helyiségek germicid-lámpás fertőtlenítése csak a helyiségeket igénybe vevők távozása után történhet. A készülék bekapcsolása után a helyiségben személyek nem tartózkodhatnak! A véletlen balesetek elkerülése érdekében a helyiség minden bejáratára jól láthatóan jelzést kell elhelyezni, hogy a kezelés alatt tilos a bejárás.
  • Olyan berendezések alkalmazhatóak, melyek esetében rendelkezésre állnak a készülék hatásosságát bizonyító, független laboratórium által kiállított dokumentumok.
  • A berendezés forgalmazójának szükséges gondoskodnia a megfelelő, magyar nyelvű, érthető használati utasításról, leírásról, mely tartalmazza az alábbiakat: használat során alkalmazandó kockázatcsökkentő intézkedések, a helyiségek biztosítását a működtetés idején, a szükséges behatási időt, a kezelésnek kitett felületekre és egyéb tárgyakra gyakorolt hatásokat.
  • Szükséges az előírt behatási idő alkalmazása, ennél rövidebb idő alatt a kívánt fertőtlenítő hatás nem érhető el.
  • Bár a 253,7 nanométer feletti hullámhosszúságú UV-C sugarakat kibocsátó lámpák nem termelnek nagyobb mennyiségű ózont, valamennyi ózontermelés nem kizárható. Az ózon és annak másodlagos reakciótermékei károsak az egészségre, ezért a lámpák használata után egy rövid, intenzív szellőztetés javasolt.
  • Figyelembe kell venni, hogy az esetlegesen árnyékban maradt felületeken maradhatnak kórokozók, továbbá hogy a fertőtlenítő hatás a berendezés működéséig jelenlévő kórokozókat pusztítja el, és nem hat a behatás után esetlegesen odakerült kórokozókra. A gyakran érintett felületek napi használat közbeni fertőtlenítésére az engedélyezett baktericid, fungicid, virucid hatású felületfertőtlenítő szerek alkalmazandóak.
  • Járványhelyzetben fontos, hogy e berendezések alkalmazása ne keltsen hamis biztonságérzetet, melynek következtében kevésbé kerülnek előtérbe a higiénés szabályok és a gyakori, intenzív szellőztetés fontossága. A napi használat során a légcsere növelése - azaz a vírusok koncentrációjának csökkentése a beltéri levegőben intenzív szellőztetéssel – és a felületek fentiek szerinti, engedélyezett felületfertőtlenítőkkel történő fertőtlenítése a védekezés egyik leghatékonyabb módja.

UV-C fénnyel működő mobil légtisztító készülékek használata

Az UV-C fénnyel működő mobil légtisztító készülékek csökkenthetik a levegőben lévő fertőzőképes vírusok számát, azonban az általuk okozott légárammal szintén hozzájárulhatnak a vírusos cseppek lebegtetéséhez is. Veszélyük, hogy hamis biztonságérzetet keltve elterelődhet a figyelem az alapvetően fontos szellőztetés és fertőtlenítés szükségességéről, így akár emelhetik is a fertőződés kockázatát a zsúfoltabb belterekben. A beltéri levegőben a kórokozó-koncentráció csökkentésének leghatékonyabb módja az intenzív szellőztetés, azaz a beltéri elhasznált levegő hígítása friss levegővel. Fontos a szokásosnál gyakoribb és intenzívebb szellőztetés nemcsak a közösségi termekben, hanem a folyosókon, mosdóhelyiségekben is. A légtisztítók alkalmazása közösségi helyiségekben csak kiegészítő eljárásként javasolt. Kisebb, rosszul szellőztethető, de közösen használt belterekben (liftek, mosdók, ablaktalan zárt folyosók, raktárak) javasolt alkalmazásuk.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat