nnk emblema logo

nnk cim telefon

Eljárásrend

a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekkel jogviszonyban álló, külföldi lakóhellyel rendelkező, külföldről érkező tanulók molekuláris biológiai vizsgálatának - SARS-CoV-2 teszt – elvégzésével kapcsolatban.

A köznevelési intézmények részére kiadott „Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrend” című dokumentum speciális szabályokat határozott meg a külföldről érkező, külföldön lakóhellyel rendelkező kollégiumi tanulók esetében. Jelen dokumentum célja a külföldről érkező tanulókra vonatkozó speciális eljárásrend ismertetése.

Külföldről érkező, külföldön lakóhellyel rendelkező kollégiumi tanulók:

Külföldön lakóhellyel rendelkező, külföldről érkező kollégiumi tanulóknak, akik az őszi szünetben hazautaznak, a visszatérést követően az általános szabályok szerint léphetnek be Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy esetükben a határátlépést követően fennáll a karanténkötelezettség, amit a külföldön lakóhellyel rendelkező kollégiumi tanulók a kollégiumban tudnak letölteni.

A karanténkötelezettség alól 2 negatív teszteredménnyel lehet mentesülni. Amennyiben az érintett tanuló a schengeni övezethez tartozó országból érkezik (a Magyarországgal határos országok közül ilyen Ausztria, Szlovákia és Szlovénia), akkor 1 negatív teszteredményt hozhat magával az adott országból, és további 1 tesztet kell csináltatnia Magyarországon. A nem a schengeni övezetből (tehát például Szerbiából, Romániából vagy Ukrajnából) érkező tanulóknak mindkét negatív teszteredményt Magyarországon kell beszerezniük ahhoz, hogy a karanténkötelezettség alól mentesüljenek. A karantén ideje alatt az érintett tanulók a tanítási órákon és foglalkozásokon értelemszerűen nem vehetnek részt.

Az Operatív Törzs döntése értelmében a külföldön lakóhellyel rendelkező, Magyarországon kollégiumban lakó, az őszi szünet miatt hazautazó tanulók a Magyarországra történő visszatérést követően, 2020. november 2-6. között a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján közzétett, erre kijelölt közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál térítésmentesen elvégeztethetik a SARS-CoV2 PCR tesztet. A kijelölt egészségügyi szolgáltatók neve és elérhetősége a lenti táblázatban található.

A térítésmentes teszteléshez az alábbi dokumentumokat kell majd bemutatniuk az egészségügyi szolgáltatóknál:
- a tanuló személyes okmányait, amelyek igazolják a külföldi lakóhelyet,
- a kollégiumi jogviszony tényére vonatkozó igazolást.

A kollégiumnak biztosítania kell a külföldről hazaérkező, érintett tanulók megfelelő elkülönítését mindaddig, amíg a negatív teszteredmények rendelkezésre nem állnak.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az a tanuló, aki magyar állampolgársággal nem rendelkezik, csak a belépés helye szerint illetékes rendőrség által adott felmentéssel léphet be az országba. A belépésre vonatkozó kérelmet előzetesen szükséges a rendőrség felé benyújtani, amelyhez igazolni kell a tanulói jogviszonyt. A belépésre vonatkozó engedély nem jelenti a hatósági házi karantén alóli mentesítést. A belépés engedélyezéséhez szükséges kérelem benyújtásával kapcsolatos információk az alábbi linken érhetőek el: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

Külföldről érkező, nem külföldi lakóhellyel rendelkező, nem kollégiumi tanulók:
Aki nem kollégiumi tanuló, de külföldről érkezik, azok esetében a hatósági házi karantén kötelezettség rájuk is vonatkozik, a mentesítéshez szükséges SARS-CoV2 (PCR) teszteket Magyarországon az utazási célú mintavevőhelyeken tudják térítés ellenében elvégeztetni.

Az általános szabályoknak megfelelően a karanténkötelezettség alól 2 negatív teszteredménnyel lehet mentesülni. Amennyiben az érintett tanuló a schengeni övezethez tartozó országból érkezik (a Magyarországgal határos országok közül ilyen Ausztria, Szlovákia és Szlovénia), akkor 1 negatív teszteredményt hozhat magával az adott országból, és további 1 tesztet kell csináltatnia Magyarországon. A nem a schengeni övezetből (tehát például Szerbiából, Romániából vagy Ukrajnából) érkező tanulóknak mindkét negatív teszteredményt Magyarországon kell beszerezniük ahhoz, hogy a karanténkötelezettség alól mentesüljenek. A karantén ideje alatt az érintett tanulók a tanítási órákon és foglalkozásokon értelemszerűen nem vehetnek részt.

A magyar állampolgársággal nem rendelkező külföldről érkező tanuló esetében a már a fent leírtak szerint szükséges a rendőrség felé a belépéshez szükséges engedélyre vonatkozó kérelmet benyújtani.

Ingázó tanulók:

Karantén és tesztelés kötelezettsége nélkül léphet az országba a határ 30 km-es sávjából ingázó tanuló, aki azonban köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni, azaz az iskolalátogatási kötelezettségét a napi ingázás mellett teljesítheti.

* * *

Továbbra sem javasoljuk ugyanakkor a kollégiumi tanulóknak a heti rendszerességgel történő hazautazást, hiszen ez fokozott járványügyi kockázattal jár, ezért az őszi szünetet követően a következő hazautazást javasoljuk a téli szünetre időzíteni.

Mintavételi pontok

RÉGIÓ MEGYE VÁROS CÍM
DAR Békés Békéscsaba 5600 Békéscsaba Gyulai út 18. ( BMKK területe )
DAR Csongrád-Csanád Szeged Szilágyi u. 1.
DAR Csongrád-Csanád Szeged József Attila. sgt. 98.
DAR Bács-Kiskun Kecskemét Kecskemét, Csabai Géza krt. 7.
DAR Bács-Kiskun Kiskunhalas Kiskunhalas, Dr. Monszpart László u. 1
DAR Bács-Kiskun Baja Baja, Rókus u. 10
NYDR Zala Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Dr Jancsó Benedek u. 1.
NYDR Vas (igény szerint) Sárvár Sárvár Alkotmány körút 8.
NYDR Vas Körmend Körmend Rákóczi u. 92.
NYDR GYMS Győr 9023 Győr, Zrínyi u. 13.
KMR Budapest Budapest 1135 Bp. Dévai u. 15. 
KMR Pest Érd  Érd Sárd utca 20
KMR Budapest Budapest Csepeli szakrendelő
KMR Budapest Budapest Kútvölgyi Kórház patológia
KMR Pest Nagykőrős Nagykőrös mentőállomás
KDR Komárom-Esztergom Esztergom Esztergom, Hősök tere 1.
KDR Komárom-Esztergom Kisbér Kisbér, Petőfi u. 3.
KDR Komárom-Esztergom Komárom Komárom, Szechenyi u. 1.
KDR Komárom-Esztergom Tatabánya Tatabánya, Erdész u. 37.
KDR Veszprém Veszprém Veszprém, Almádi út 34.
KDR Veszprém Ajka Ajka, Alkotmány u. 1.
KDR Veszprém Pápa Pápa, Anna tér 11.
KDR Veszprém Balatonfüred Balatonfüred, Fürdő utca 10.
KDR Veszprém Tapolca Tapolca, Ady E. út 1-3.
KDR Fejér Székesfehérvár Székesfehérvár, Seregélyesi út 5. parkoló
ÉMR Borsod-Abaúj-Zemplén Miskolc 3530 Mindszent tér 1.
ÉMR Heves Eger 3300 Eger, Szálloda u. 2/A
ÉMR Nógrád Balassagyarmat 2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 125-127. (Kórház területe)
ÉMR Nógrád Salgótarján 3100 Salgótarján, Bem út 7-9. 
ÉAR J-N-Szolnok Szolnok Szolnok, Tiszaliget Turisztikai és Szabadidő Központ
ÉAR SZ-SZ-B Nyíregyháza Czuczor Gergely u. 20
DDR Tolna Szekszárd Sárvíz utca 4
DDR Somogy Kaposvár Kaposvár, Arany J. köz 1
DDR Somogy Siófok Siófok, Petőfi sétány 1
DDR  Baranya  Pécs Pécs Veress E u 8 Műjégpálya
DAR Békés Orosháza jelenleg még szervezés alatt
NYDR Vas Szombathely Szombathely Kertész utca (mentőállomás)
DDR Tolna Tamási Szabadság u. 28.
DDR  Baranya (időszakos) Mohács Mohács Szepessy tér 3 SZTK Rendelő parkoló
DDR  Baranya (időszakos) Komló Komló Városháza előtti tér
DDR  Baranya (időszakos) Szigervár  Szigetvár Szent I Lakótelep. Kórház Parkoló
DDR  Baranya  (időszakos) Siklós   

 

 

 

 

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat