nnk emblema logo

nnk cim telefon

A járványügyi korlátozások fokozatos feloldásának részeként az óvodák és bölcsődék újranyitásáról, valamint a nyári táborok megszervezéséről szóló 215/2020. (V. 20.) Korm. rendelet alapján az óvodák és bölcsődék a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek. A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) összeállított egy útmutatót az óvodai, bölcsődei ellátás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról, mely 2020. május 22-e óta az NNK honlapján megtekinthető.

A járványügyi útmutatóban foglaltak szigorú betartása mellett a járványügyi kockázat hatékonyan csökkenthető.

Az elmúlt időszakban azonban számos lakossági bejelentés érkezett az NNK-hoz arról, hogy az óvodák, bölcsődék üzemeltetői a járványügyi kockázatokra hivatkozással túlzó, a gyermekek számára indokolatlan megterhelést jelentő szabályokat vezettek be (pl. kötelező maszkhasználat, beltéri játékok használatának tilalma, otthonról hozott alvókák bevitelének tiltása, ebéd utáni fogmosás elhagyása, a napközbeni folyadékpótlás érdekében saját ivópohár biztosításának hiánya).

Ezen szükségtelen szabályok alkalmazását az NNK a gyermekek egészsége védelme érdekében nem támogatja, és egyben kéri az intézmények üzemeltetőit, hogy törekedjenek arra, hogy a jelenlegi járványügyi szabályokat – melyek döntően megegyeznek azokkal az általános járványügyi szabályokkal, melyeket eddig is be kellett tartani – a korábbi, a gyermekek által megszokott működési rendhez igazítsák.

Az elmúlt időszak a gyermekek számára is szorongáskeltő helyzetet teremtett, hiszen jelentősen megváltozott körülöttük a világ, ezért most, amikor lehetőség adódott, hogy a korábbi rend szerint visszatérhessenek a megszokott környezetükbe, fokozott mentális sérülékenységükre tekintettel kérjük, hogy segítsék, támogassák őket, és gondozásukat még több szeretettel és törődéssel végezzék.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat