nnk emblema logo

nnk cim telefon

 • A házirendet kifüggesztés útján a munkavállalók tudomására kell hozni.
 • Javasolt a munkásszállás bejáratánál és más területeken plakátok kihelyezése, amelyek felhívják a figyelmet a higiénés szabályokra és annak betartására. Ezen belül a köhögési etikett betartására, a szokásos érintkezési formák közül a kézfogás, puszi lehetőség szerinti kerülésére, a. gyakori, alapos, legalább 30-40 másodpercig tartó szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre, az általános higiénés előírások betartására, a felületek fokozott fertötlenítésére.
 • Indokolt naponta többször fertötleníteni azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, liftek hívó gombja, WC lehúzók, stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők is megfelelőek. A munkásszálláson kialakított konyha-étkező, öltöző, tisztálkodó- és mellékhelyiségek rendszeres és fertötlenítö takarítását meg kell oldani.
 • Különös gonddal szükséges tisztítani az étkezés során használt eszközöket is. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítményeket kell használni.
 • A fertőtlenítő szereket (megfelelő töménységben + idötartamig), a gyártó által feltüntetettek szerint, a kémiai biztonság általános szabályainak figyelembevételével kell alkalmazni.
  A fertőtlenítőszerek Magyarországon engedélykötelesek, az országos tisztifőorvos által kiadott engedély számát fel kell tüntetni a címkén. Minden esetben csak engedéllyel rendelkező (a megfelelő hatásosságot garantáló) terméket szabad vásárolni.
  Az intézmény munkatársait folyamatosan tájékoztatni és oktatni szükséges a járvány megelőzésére szolgáló intézkedésekről, feladataikról és a betartandó szabályokról. A takarítást végző személyzetet is oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
  A fertötlenitö- tisztítószerek zárt, elkülönített tárolását meg kell oldani.
  A vizes blokkokban a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell. Ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.
  Amennyiben kialakításra került közösségi tér (pl. társalgó) kihelyezhetö érintés nélkül használható alkoholos kézfertötlenítöszer adagoló.
  A közös helyiségekben, egyszerre csak annyi személy tartózkodjon, hogy biztosítva legyen a legalább 1,5 m-es távolság tartás. Hasznos lehet egy táblát az ajtóra elhelyezni, hogy egyszerre hány ember tartózkodhat bent. Fel kell hívni a munkásszálló lakóinak figyelmét a távolságtartás fontosságára és a csoportosulások kerülésére.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A MELLÉKELT DOKUMENTUMBAN

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat