nnk emblema logo

nnk cim telefon

Háttér

A jelen útmutató a játszóterek és más hasonló létesítmények (pl. kalandparkok, kültéri sporteszközök) üzemeltetői és látogatói számára készült. Azokat az alapvető tudnivalókat tartalmazza, amelyeket a biztonságos használat, az új koronavírus okozta fertőzések megelőzése érdekében mindenkinek be kell tartania. Az útmutató a jelenleg hatályos jogszabályi környezet és a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján készült, ezek változása esetén az útmutatóban foglaltak is változhatnak.

Kulcs üzenetek

 • A megfelelő kézhigiéné a vírusterjedés megelőzésének legfontosabb eszköze. A létesítmények üzemeltetője, fenntartója gondoskodjon kézmosási vagy kézfertőtlenítési lehetőségről, a látogató használják rendszeresen!
 • Ügyeljünk a megfelelő távolságtartásra! Kerüljük a zsúfolt helyszíneket, a gyerekek is maradjanak egymástól legalább 1,5 méterre!
 • Az üzemeltető, fenntartó gondoskodjon a kihelyezett eszközök, játékok gyakori takarításáról, fertőtlenítéséről!
 • Ha tüneteket észlel magán vagy gyermekén (akár csak enyhe náthát vagy hőemelkedést), maradjon otthon!

A COVID-19 terjedése és környezeti túlélése

A SARS-CoV-2 egy légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők a köhögés, tüsszögés során keletkező, vírust tartalmazó cseppek vagy aeroszol belégzésével fertőződhetnek meg. A cseppek a környezeti felületekre érkezve is hosszabb-rövidebb ideig fertőzőképesek maradhatnak és közvetíthetik a fertőzést.

A legújabb kutatások szerint a SARS-CoV-2 vírus túlélése a különböző felületeken hasonló más koronavírusokéhoz: a felület típusától, a hőmérséklettől, a vírustörzstől és a páratartalomtól függően 2 óra és 9 nap között változhat. A játszótereken gyakori műanyag- és fémfelületeken akár 2-3 napig fertőzőképes maradhat. Magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. Az általánosan használt fertőtlenítőszerek, 0,1 %-os hypo, 70 %-os alkohol vagy 0,5 %-os hidrogén-peroxid, 1 perc alatt inaktiválják a vírust a felületeken.

Tanácsok a létesítmények üzemeltetőinek

 • Határozza meg, hogy körülbelül hányan használhatják biztonságosan, zsúfoltságmentesen a létesítményt! Erről a belépés helyén tájékoztassa a látogatókat!
 • Amennyiben beléptető rendszer működik (pl. fizetős létesítményekben), az egyidejű maximális befogadóképesség ne kerüljön túllépésre  
 • Lehetőség szerint biztosítani kell az online előrefoglalási, jegyvásárlási és fizetési lehetőséget, a kontaktmentes belépőjegy-vásárlást, és törekedni kell a készpénzmentes szolgáltatásokra.
 • A létesítmények üzemeltetője, fenntartója lehetőség szerint biztosítsa mind a  látogatók mind a dolgozók számára  kézfertőtlenítési lehetőséget, a kézmosóknál biztosítsák a kézhigiéne eszközeit (folyékony szappan, papír kéztörlő), rendszeresen gondoskodjanak ezek pótlásáról.
 • Amennyiben a helyszínen mosdó üzemel, azt rendszeresen (legalább két óránként, nagy igénybevétel esetén óránként) szükséges takarítani és fertőtleníteni. Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyakran érintett felületek (csapok, kilincsek, vécé-lehúzó, pelenkázó) fertőtlenítésére.
 • A közös használatú eszközöket, játékokat (pl. mászókák, csúszda kapaszkodók, sporteszközök) legalább naponta kétszer (de nagy igénybevétel esetén akár óránként) tisztítani és fertőtleníteni szükséges.
 • A takarításhoz engedélyezett, fertőtlenítő hatású tisztítószereket kell alkalmazni, a gyártó által előírt (csomagolás szerinti) hígításban. Általános szabályként 0,1 % hipó, 70 % alkohol vagy 0,5 % hidrogén-peroxid tartalmú szerek használhatóak.
 • A környezet védelme érdekében szabadtéri helyszíneken a permetező lemosás helyett a kézi takarítás választandó.
 • A takarítást végző személyzet részére biztosítsák a kockázatelemzés alapján előírt védőeszközöket, követeljék meg ezek viselését.
 • Legyen a helyszínen megfelelő számú, lehetőleg zárt hulladéktároló. A tárolók ürítéséről legalább naponta, de szükség szerint ennél gyakrabban gondoskodni kell.
 • Hívja fel a látogatók figyelmét jól látható módon elhelyezett információs táblákkal (pl. a belépés helyén, a mosdóban, és a helyszínen több helyen) a helyes viselkedési szabályok betartására (pl. távolságtartás, kézhigiéné)! Használjon vizuális, gyermekek számára is érthető információs eszközöket!
 • Tájékoztassa a látogatókat a veszélyhelyzet idején alkalmazott különleges szabályokról és intézkedésekről (pl. létszám korlátozása, fokozott takarítási rend)!
 • Helyszíni felügyelet esetén a felügyeletet ellátó személyzet szóban is hívja fel a látogatók figyelmét a helyes viselkedés szabályaira.
 • Az érintéssel indítható, működtethető információs és attrakciós elemek használatát csak akkor tegyék elérhetővé, ha biztosítható annak rendszeres fertőtlenítése.

Tanácsok a látogatók számára

 • Ha betegnek érzi magát, vagy tüneteket észlel magán vagy gyermekén (akkor is, ha csak enyhe náthaszerű tünetekről, hőemelkedésről, vagy hányásos-hasmenéses megbetegedésről van szó), ne menjen játszótérre vagy hasonló létesítménybe! Maradjon otthon, és indokolt esetben hívja fel háziorvosát!
 • Lehetőleg közeli, gyalog vagy biciklivel elérhető helyet válasszunk! A hosszabb közlekedés, a tömegközlekedési eszközök használata növeli a társas érintkezésből adódó kockázatokat.
 • Kerüljük a zsúfolt helyszíneket! Ügyeljünk a legalább 1,5 m távolság betartására, és hívjuk fel erre gyermekeink figyelmét is! Javasoljunk számukra olyan játékokat, amelyek nem járnak közvetlen érintkezéssel!
 • Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy játék közben ne nyúljon az arcához, különösen a szájához, orrához, szeméhez! Kerüljük a zavaró, pl. arcba hulló hajviseletet.
 • A maszk vagy a kesztyű gyermekek számára kényelmetlen, zavaró viselet lehet, ami miatt többet nyúlnak az arcukhoz, növelve ezzel a fertőzés kockázatát. Inkább a gyakori kézmosásra, kézfertőtlenítésre ügyeljünk!
 • Mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet és figyelmeztessük erre gyermekünket is legalább a közös használatú eszközök, játékok használata után, mosdó használata előtt és után, és evés, ivás előtt!
 • Ha gyermekünk még túl kicsi ahhoz, hogy megértse ezeket a szabályokat, inkább azokat a játékokat részesítsük előnyben, ami nem jár közös használatú eszközök megérintésével (saját homokozó eszközök, saját kismotor stb.). Törölgessük a kezét gyakran fertőtlenítő kendővel! Evésre, alapos kézmosást követően kerüljön sor!
 • Kivételesen ne bátorítsuk az osztozkodást, se játékszereken, se ennivalón! Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy ez különleges helyzet, amikor különleges szabályok érvényesek.
 • Ivás céljára inkább ne használjuk a közös ivókutakat, hozzunk otthonról innivalót, több gyermek esetén mindenki számára külön kulacsban!
 • Tartsuk be az üzemeltető, fenntartó által hozott különleges házirendet, és hívjuk fel erre gyermekünk figyelmét is!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat