Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az ételek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket az étel-házhozszállítást végzők számára.

Ételek:

  • Az ételkészítés során a https://portal.nebih.gov.hu/-/tanacsok-koronavirus-jarvany-idejen-vendeglato-es-kozetkezteto-letesitmenyeknek linken található tájékoztatóban foglaltak szerint kell eljárni.
  • Ételkiszállítást csak a megfelelő körülményeket biztosítani képes, külön engedéllyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás végezhet.
  • Fontos fokozottan betartani valamennyi higiénés előírást az alapanyagok beszerzése/átvétele/raktározása/előkészítése, valamint az ételkészítés, a csomagolás és a kiszállítás során egyaránt.
  • A jelenlegi helyzetben kizárólag a frissen (a rendelés napján) készült, biztonságos hőkezeléssel készített készételek kiszállítása javasolt.
  • Az ételek szállítása során azok jellegének megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. Azaz a kiszállítás +630C felett, illetve +50C alatt, de nem fagyasztva történhet. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, illetve a hűtést igénylő ételek nem melegedhetnek fel.
  • Élelmiszer-biztonsági szempontból különösen kockázatos, vagy gyorsan romló étel szerepeltetése az étlapon nem javasolt, ilyen ételek pl. a madártej, a nyers tojást tartalmazó (pl. tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött étel (pl. steak), majonézes saláták, tojásos galuska.
  • A hideg ételeket és a meleg ételeket külön-külön, a megfelelő hőmérséklet tartását biztosító táskában/boxban kell szállítani.
  • A szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, így javasolt a megrendelőhöz a legközelebb eső létesítményből kiszállítani az ételt. Az útvonal tervezésekor arra kell törekedni, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.
  • Az ételek átadása-átvétele során sem szabad megfeledkezni a higiéniáról. A szennyeződések elkerülése érdekében nem javasolt a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése. Amennyiben a szállító nem találkozik a fogyasztóval, az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.
  • A fogyasztó részére megfelelő tájékoztatást kell adni, az étel összetételére, jellegére, származására vonatkozóan.

Az előre megrendelt egyadagos, kiszállított ételek esetében a fogyasztó figyelmét fel kell hívni a következőkre is:

-          az étel fogyasztás előtti újra hőkezelésére,

-          az azonnal el nem fogyasztott étel hűtve tárolására,

-          az étel allergén tartalmára,

-          az étel fogyaszthatósági idejére.

A figyelemfelhívás elhelyezhető például a csomagoláson, számlán, szállítólevélen, megrendelőlapon, tájékoztatón, de elhangozhat szóban is az átadóhelyen.

Környezet, berendezések, eszközök:

  • Az étel kiszállítása kizárólag szemmel láthatóan is tiszta gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba kell csomagolni és oly módon lezárni, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen.
  • A többször használható ételszállító eszközöket, edényeket vagy göngyölegeket virucid hatású fertőtlenítő mosogatószerrel kell elmosogatni.
  • Ugyancsak virucid hatású felületfertőtlenítő szerrel kell a szállítóboxokat, vagy a szállítást végző jármű felületeit megtisztítani, naponta több alkalommal is.

Dolgozók:

  • Az ételek készítésében és kiszállításában csak olyan személy vehet részt, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. A futárok az étel készítés helyére nem léphetnek be.
  • A futárok számára virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, melyet kötelesek rendszeresen, kiemelten az étel kiszállítás és az átadás előtt, valamint fizetés és távozás után azonnal használni.

Vásárlók, megrendelők:

  • Minden vásárlótól elvárható a felelősségteljes magatartás.
  • Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben” jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.
  • Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak az átadott információ szerint – jellemzően hűtőben – szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!

Pénzkezelés:

  • A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie.
  • A „készpénzkímélő” fizetést számos élelmiszer-vállalkozó kifejezetten meg is követeli, amelyről rendszerint honlapján, hírlevélben vagy egyéb szokásos módon tájékoztatja a vásárlóit.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít