nnk emblema logo

nnk cim telefon

A COVID-19 pozitív betegekre (pozitív antigén gyorsteszt vagy pozitív PCR teszt esetén) karanténkötelezettség vonatkozik.

Az egészségügyi szolgáltató által igazolt tünetes pozitív betegek vagy pozitív teszttel rendelkező tünetmentes személyek 7 nap karanténra kötelesek. Aki gyógyult,  tünetmentes, és szabadulni szeretne a karantén alól, azt az 5. naptól hivatalos, negatív teszteredménye birtokában teheti meg.

A karanténba lévő személy esetén biztosítani kell, hogy senkivel ne kerüljön olyan kapcsolatba, amely lehetőséget teremt a fertőzés átadására. Éppen ezért kérjük a COVID-19 pozitív beteget, hogy maradjon otthon, ne menjen a patikába, boltba. Kérje meg ismerősét vagy hozzátartozóját gyógyszerei kiváltására. A karanténban lévő személy ellátásában szükség esetén a helyi önkormányzat is segítséget nyújt.

A COVID-19 negatív személy két módon válthatja ki gyógyszereit a gyógyszertárakban: papír alapú dokumentációval (orvosi vénnyel vagy eRecepthez kapcsolódó „felírási igazolással”) vagy papír alapú dokumentáció nélkül.

PAPÍR ALAPÚ DOKUMENTÁCIÓVAL – orvosi vénnyel vagy eRecepthez kapcsolódó „felírási igazolással”

Amennyiben az orvos

  • papír alapú vényt ír vagy
  • elektronikus vényt (eRecept) ír (a beteg adatai bekerülnek a „felhőbe” – hivatalos nevén az EESZT-be
    (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe) és
  • a beteg kérésére, illetve 14 éves kor alatti beteg esetén kötelezően kinyomtatja a felírási igazolást és átadja azt a betegnek, szülőnek

a beteg vagy a beteg által megbízott személy a papír alapú orvosi vénnyel vagy az eReceptről készült papír alapú felírási igazolással bármelyik gyógyszertárban kiválthatja a felírt gyógyszereket.

A gyógyszerész kiadja a beteg számára felírt gyógyszereket. A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszerek kiadása és átvétele megtörtént. A gyógyszertár a kiadási bizonylatot megőrzi

PAPÍR ALAPÚ DOKUMENTÁCIÓ NÉLKÜL                                                                      

Amennyiben az orvos

  • elektronikus vényt (eRecept) ír (a beteg adatai bekerülnek a „felhőbe” – hivatalos nevén az EESZT-be
    (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe) és
  • nem készül róla nyomtatott felírási igazolás

A beteg a gyógyszertárban TAJ kártyájának és személyes azonosításra alkalmas okmányának bemutatásával kiválthatja a saját névre felírt elektronikus vényen szereplő gyógyszereit.

Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a gyógyszer kiadója a „felhőben lévő” gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg TAJ-át közli, és a saját természetes személyazonosító adatait hitelt érdemlően bizonyítja.

A gyógyszer kiadója a gyógyszert kiváltó személy személyazonosító adatait elektronikusan rögzíti.

A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszerek kiadása és átvétele megtörtént. A gyógyszertár a kiadási bizonylatot megőrzi.

TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?                                                                       

Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére:

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat