Könnyű kezelés

 • Nagyítás 100%
 • Betűméret 100%
 • Sorköz 100%
 • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki, mely kormányrendelet hatályát az 505/2020. (XI. 17.) Korm. rendelet (a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról) meghosszabbította. Jelen dokumentum a veszélyhelyzetre tekintettel egységes útmutatóként szolgál valamennyi megelőző-felvilágosító szolgáltatást (továbbiakban: MFSZ) végző szervezet esetében. Jelenleg is hatályos jogszabály alapját a 42/2008. (XI. 14. ) EüM-SZMM együttes rendeletben foglaltak biztosítják.

A javaslatokban, illetve járványügyi és infekciókontroll szabályok aktuális eljárásrendjében foglaltak betartása valamennyi MFSZ-t nyújtó szolgáltató számára kötelező, ha jogszabály, illetve jogszabály alapján kiadott hatósági rendelkezés eltérő szabályokat nem állapít meg. A javaslatokban foglaltak visszavonásig érvényesek.

A javaslatok elsődleges célja az MFSZ-ben résztvevő személyek (kliensek és szolgáltatást nyújtók egyaránt) életének-, egészségének védelme, a koronavírus világjárvány tovább terjedésének megelőzése.

Annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az újabb korlátozások, az alábbi járványügyi szabályok betartása fontos.

Kulcs üzenetek

 • A megfelelő kézhigiéné a vírusterjedés megelőzésének legfontosabb eszköze. Az MFSZ üzemeltetője, fenntartója gondoskodjon kézmosási vagy kézfertőtlenítési lehetőségről rendszereden.
 • Ügyeljünk a megfelelő távolságtartásra! Kerüljük a zsúfolt helyszíneket, mindenki maradjon egymástól legalább 1,5 méterre!
 • Viseljen orrot, szájat eltakaró maszkot! Ez különösen fontos olyan helyeken és helyzetekben, amikor a távolságtartás (1,5 méter) nem tartható.
 • Az MFSZ üzemeltetője, fenntartója gondoskodjon a gyakori takarításról, fertőtlenítésről!
 • Ha tüneteket észlel magán (akár csak enyhe náthát vagy hőemelkedést), maradjon otthon!

Fontos, hogy az MFSZ-t nyújtó szolgáltatók napra kész információkkal rendelkezzenek a megelőzéshez kapcsolódóan közzétett információkról. Aktuális információkról a www.koronavirus.gov.hu, www.nnk.gov.hu, www.kormany.hu, www.szocialisportal.hu, www.magyarkozlony.hu honlapok nyújtanak tájékoztatást.

 

 1. A COVID-19 terjedés és környezeti túlélése

A SARS-CoV-2 egy légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők a köhögés, tüsszögés során keletkező, vírust tartalmazó cseppek vagy aeroszol belégzésével fertőződhetnek meg. A cseppek a környezeti felületekre érkezve is hosszabb-rövidebb ideig fertőzőképesek maradhatnak és közvetítik a fertőzést.

A legújabb kutatások szerint a SARS-CoV-2 vírus túlélése a különböző felületeken hasonló más koronavírusokéhoz: a felület típusától, a hőmérséklettől, a vírustörzstől és a páratartalomtól függően 2 óra és 9 nap között változhat. A műanyag- és fémfelületeken akár 2-3 napig fertőzőképes maradhat. Magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. Az általánosan használt fertőtlenítőszerek, 0,1 %-os hypo, 70%-os alkohol vagy 0,5 %-os hidrogén-peroxid, 1 perc alatt inaktiválják a vírust a felületeken.

Javasolt a bejáratnál és más területeken plakátok kihelyezése, amelyek felhívják a figyelmet a higiénés szabályokra és annak betartására. Ezen belül a köhögési etikett betartására, a szokásos érintkezési formák közül a kézfogás, puszi lehetőség szerinti kerülésére, a gyakori, alapos, legalább 30-40 másodpercig tartó szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre, az általános higiénés előírások betartására, a felületek fokozott fertőtlenítésére.

Köhögési etikett: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni.

 1. Helyiségek, felületek fertőtlenítése

Indokolt naponta többször fertőtleníteni azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, liftek hívó gombja, WC lehúzók, asztalok, íróasztalok, billentyűzetek, mobiltelefonok, stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére virucid (vírusölő) hatású felületfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők is megfelelőek.

Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítményeket kell használni. A fertőtlenítő szereket (megfelelő töménységben + időtartamig), a gyártó által feltüntettek szerint, a kémiai biztonság általános szabályainak figyelembevételével kell alkalmazni. A fertőtlenítőszerek Magyarországon engedélykötelesek, az országos tisztifőorvos által kiadott engedély számát fel kell tüntetni a címkén. Minden esetben csak engedéllyel rendelkező (a megfelelő hatásosságot garantáló) terméket szabad vásárolni. A fertőtlenítő-tisztítószerek zárt, elkülönített tárolását meg kell oldani.

A vizesblokkokban a kézmosás és kézfertőtlenítés lehetőségét biztosítani kell. Ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.

A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.

A kórokozók számának csökkentése érdekében naponta több alkalommal javasolt az alapos szellőztetés (ajánlatos több nyílászáró egyidejű nyitásával kereszthuzat keltése) végzése. A hulladékot (szemetet) zártan kell gyűjteni és tárolni, rendszeresen el kell szállíttatni. A hulladék gyűjtésére szolgáló tartályokat, a tárolóhelyeket és környezetüket rendszeresen, de legalább hetente kell tisztítani és fertőtleníteni.

A szociális helységekben biztosítani kell a szappanos kézmosási lehetőséget, melyet vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni. Kéztörlésre papírtörlők használata javasolt. Textiltörölköző használata kifejezetten kerülendő.

 1. Közösségi tér – egyéni/csoportszoba

Amennyiben lehetséges, a közösségi térben kihelyezhető legyen egy érintés nélkül használható alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló.

A közös helyiségekben, egyszerre csak annyi személy tartózkodjon, hogy biztosítva legyen a legalább 1,5 m-es távolság tartás. Emellett akkor is javasolt maszkot viselni, ha a távolságtartás biztosítható. Hasznos lehet egy táblát az ajtóra elhelyezni, hogy egyszerre hány ember tartózkodhat bent.

A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozók szállításával. A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében, ezért javasoljuk a természetes szellőztetés alkalmazását. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükségesnek tartjuk a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlás minimum 10 L/s/fő legyen. A friss levegő befúvását a szokásosnál néhány órával előbb el kell kezdeni, és néhány órán át tovább kell működtetni.

A forgódobos hővisszanyerők (forgódobos hőcserélők, regiszterek) közvetítik a mikroorganizmust a használt és a friss levegő ág között, ezért ezeket a készületeket mindenképpen kapcsolják ki. Kerülendő továbbá minden olyan egyéb műszaki megoldás, amely az elhasznált levegő egy részét visszajuttatja a friss levegő ágba.

Továbbra is használhatók az olyan hőcserélők, ahol nincs levegő visszakeverés, amely garantálja a friss és az elhasznált levegő 100%-os elkülönítését.

Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (pl. split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát. Javasoljuk ezeknek a készülékeknek a kikapcsolását. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük javasolt. Ventilátorok használata csak folyamatosan kitárt ablakok mellett javasolt a helyiségekben több személy egyidejű tartózkodása esetén. E készülékek kitárt ablakok mellett segíthetik a beltéri levegő gyors kicserélődését, ezáltan a kórokozók koncentrációjának csökkentését, zárt ablakok mellett azonban fokozzák a fertőzés kockázatát.

Egyes UV-fénnyel, HEPA-szűrővel vagy elektrosztatikus légszűrővel működő mobil légtisztító készülékek csökkenthetik a levegőben lévő vírusok számát, azonban szintén hozzájárulhatnak a vírusos cseppek lebegtetéséhez is. Hamis biztonságérzetet kerítve elterelődhet a figyelem az alapvetően fontos természetes szellőztetés szükségességéről, így akár emelhetik is a fertőzés kockázatát a zsúfoltabb belterekben.

Az UV-C fénnyel (germicid lámpával) ellátott légszűrő-készülékeknél fontos, hogy ózontermelődés-mentesek legyenek, azaz csak 253,4 nanométer feletti hullámhosszúságú ibolyántúli (UV-C) sugarakat bocsásson ki a készülékben működő UV fényforrás, mert az ennél rövidebb hullámhosszúságú UV fény alkalmazásánál ózon termelődik Emellett fontos, hogy az UV-fény zárt rendszerben működjön, és teljesen fedett legyen a szem- és bőrkárosodás elkerülése érdekében. Az elektrosztatikus szűrővel rendelkező készülékek előírt tisztításának elhagyása a hatékonyságot csökkenti, ózontermelő légtisztítók használata ellenjavallt, mivel az ózon káros az egészségre, s Magyarországon nem engedélyezett a használata.

 1. Egyéni védőeszközök – légzésvédelem (maszkok, félálarcok)

Az egészségügyi maszkok nem képesek önállóan a fertőzések megelőzésére. Viselőjének kombinálni kel a megfelelő kézhigiéniával és más megelőzési technikákkal. Olyan esetekben, amikor a távolságtartás (1,5 méter) nem biztosított feltétlenül szükséges a maszk viselése, de akkor is javasolt, ha a távolság biztosítható.

A sebészi maszknál nagyobb védelmet nyújtó légzésvédő félálarcok (FFP2 vagy FFP3) az egészségügyi ellátás során is csak aeroszol képződéssel járó beavatkozások, például intubáció, bronhoszkópia során szükségesek. Ez teljesen valószínűtlen és életszerűtlen a megelőző felvilágosító szolgáltatás során, ezért beszerzésük, alkalmazásuk nem indokolt.

 • Maszkviselési szabályok:
 • maszk felvétele előtt kezet kell mosni szappannal és vízzel, vagy kézfertőtlenítést kell végezni engedélyezett kézfertőtlenítő szerrel;
 • az orrot és a szájat is takarnia kell,
 • kerülni kell a maszk külső oldalának érintését, vagy utána kezet kell mosni vagy fertőtleníteni
 • a maszkot cserélni szükséges, ha az átnedvesedett.
 • a maszkot a fülnél rögzítést biztosító pántnál kell eltávolítani, a külső oldal érintése nélkül. Zárt kukába kell dobni, majd utána kezet kell mosni vagy fertőtleníteni.
 • Kézvédelem (kesztyűk)

A kesztyűk viselése nem biztosít teljes védelmet a kéz kontaminációja ellen. A hosszú idejű használata, megfelelő higiéniai lehetőségek hiányában szintén kontaminációhoz vezethet. A helytelen vagy felesleges kesztyűhasználat parazlás, kimaradnak miatta kézfertőtlenítési lehetőségek és nem csökkenti a fertőzés átadásának valószínűségét. A már használt kesztyűk ismételt felvétele, nem megfelelő viselkedési normák gyakorlása, helytelen eltávolítás mind a fertőzésforrások átvitelével járhat. A kesztyű viselkedése közben óvakodni szükséges az arc, szem, orr és minden olyan felület (kulcs, telefon, pénztárca, stb.) felesleges érintésétől, amelyet a kesztyű nélkül, azok fertőtlenítése előtt is érinteni kell.

 1. Klienskapcsolat

A megfelelő fizikai távolságtartás betartása az intézmény területén belül rendkívül fontos a vírus tovább terjedésének megakadályozásában. A sorban állás, várakozás szabályait figyelembe véve a várakozók között 1,5 méteres távolságot kell tartani, amelyet jól látható jelzéssel (esetleg felfestés, figyelemfelhívó táblák) szükséges biztosítani. Időpontok kiadásával korlátozni a feltorlódást, szükségesnél hosszabb idejű várakozást.

Az intézménybe való belépést megelőzően az ügyfelek és dolgozók testhőmérsékletének ellenőrzése (érintésmentes hőmérővel vagy biztosítva a hőmérők megfelelő fertőtlenítését az ellenőrzések között) kötelező, valamint szóban nyilatkozniuk kell arra vonatkozóan, hogy az elmúlt időszakban került-e járványügyi szempontból kockázatot jelentő személlyel kapcsolatba. Megemelkedett testhőmérséklet esetén az intézménybe nem lehet belépni, az igénybevevő és a dolgozó figyelmét fel kell hívni arra, hogy haladéktalanul keresse fel a háziorvosát a szükséges orvosi ellátás igénybevétele miatt.

A maszk viselése kötelező az ügyfeleknek és a dolgozóknak is. A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktivitálása érdekében fokozottan ügyelni kell az MFSZ-t biztosító intézmény tisztaságára, a napi fertőtlenítő takarítás (egyéniző és csoporthelyiségekben, folyosókon és a szociális helységekben) elvégzésére.

A helyiségek tisztántartásával kapcsolatban a „Helyiségek, felületek fertőtlenítése” rész nyújt bővebb tájékoztatást.

Elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású kéz- és felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek. A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni, megfelelő szellőztetés mellett. A légtechnikai eszközök helyes használatát a „Közösségi tér – egyéni/csoportszoba” részben olvasható.

Zárt térben az esetleges kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre. A helyiségek ablakát időjárás és környező forgalom függvényében lehetőség szerint nyitva kell tartani, de legalább buktatva szellőztetésre kell nyitni.

 • MFSZ megkezdése

A jelenléti foglalkozásokat úgy kell megszervezni, hogy a helyiség kapacitásának figyelembevételével lehetőség szerint a 1,5 méteres védőtávolság betartható legyen. A 1,5 méteres védőtávolság megtartása mellett a maszk viselés kötelező. Törekedjenek a Szolgáltatók az ütemezésre, elkerülve a sorban állást, várakozást. Az MFSZ megkezdéséhez elkerülhetetlen a személyes találkozás. Ilyenkor történik a már megszerzett előzetes állapotfelmérés bemutatása, szerződéskötés, jelenléti ív aláírása, TDI kérdőív, egyéni beavatkozási terv készítése. Az egészségügyi veszélyhelyzet alatt az online térben történő MFSZ megkezdése előtt a kliensnek nyilatkoznia kell az online térben történő egyéni-, illetve csoportfoglalkozásokkal kapcsolatban. A mellékelt Nyilatkozat kitöltése is az első alkalommal történik – amennyiben a Szolgáltató és az igénybevevő is úgy dönt. A helyiségek tisztántartásával kapcsolatban a „Helyiségek, felületek fertőtlenítése” rész nyújt bővebb tájékoztatást.

 • MFSZ offline térben

A megfelelő fizikai távolságtartás betartása az egyéni-, illetve a csoport foglalkozások során rendkívül fontos. A foglalkozások során használt helységek adottságait figyelembe véve szükséges a személyek között a 1,5 m távolság tartása és maszk viselése.

A helyiségek tisztántartásával kapcsolatban a „Helyiségek, felületek fertőtlenítése” rész nyújt bővebb tájékoztatást.

 

 • MFSZ online térben

Az igénybevevő akadályoztatása esetén, az egészségügyi veszélyhelyzetet figyelembe véve az MFSZ egyéni és csoport foglalkozásai megtarthatók telekommunikációs eszközök (telefon, e-mail, különböző online konzultációt elősegítő programok) használatával. Minden esetben fokozottan figyelni kell az ügyfelek egymás előtti anonimitására és a titoktartás megőrzésére. Az MFSZ online térbeni megvalósulása eseténi is fontos, hogy az első, illetve a lezáró alkalommal szükséges a személyes megjelenés. Az MFSZ megkezdéséhez elkerülhetetlen a személyes találkozás. Ilyenkor történik a már megszerzett előzetes állapotfelmérés bemutatása, szerződéskötés, jelenléti ív aláírása, TDI kérdőív, egyéni beavatkozási terv készítése. Továbbá szükséges a személyes megjelenés a segítői folyamat lezárásakor is online tértben megvalósuló MFSZ esetén is, ekkor kerülhetnek aláírásra a jelenléti ívre felvezetett online konzultációk is. Az egészségügyi veszélyhelyzet alatt az online térben történő MFSZ megkezdése előtt a kliensnek nyilatkoznia kell az online térben történő egyéni, illetve csoport foglalkozásokkal kapcsolatban.

 • MFSZ befejezése

Szükséges a személyes megjelenés a segítői folyamat lezárásakor is online tértben megvalósuló MFSZ esetén is, ekkor kerülhetnek aláírásra a jelenléti ívre felvezetett online konzultációk. Ezt a foglalkozást is úgy kell megszervezni, hogy a helyiség kapacitásának figyelembevételével lehetőség szint a 1,5 méteres védőtávolság betartható legyen. A 1,5 méteres védőtávolság megtartása mellette a maszk viselés kötelező. Törekedjenek a Szolgáltatók az ütemezésre, elkerülve a sorban állást, várakozást. A helyiségek tisztántartásával kapcsolatban a „Helyiségek, felületek fertőtlenítése” rész nyújt bővebb tájékoztatást.

 1. Dokumentáció

Az MFSZ-ben résztvevő igénybevevő jelenléti ívén az egészségügyi veszélyhelyzet során is dokumentálni kell a megjelenések dátumát függetlenül, hogy a foglalkozás online vagy offline térben valósult meg.

Online egyéni- vagy csoportfoglalkozás esetén szükséges a megjelenés dátumát megjelölni a jelenléti íven, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztályának megküldött számlát helyettesítő okmány megjegyzés rovatában is (például: online konzultáció, online csoportfoglalkozás). Az igénybevevő a jelenéti ívén szereplő alkalmakat az utolsó foglalkozás alkalmával áttekinti és aláírásával hitelesíti azok valódiságát.

Offline megjelenés esetén a korábban alkalmazott módon szükséges a dokumentációt vezetni.

Minden, jelenleg külön nem szabályozott kérdésben az MFSZ-re irányadó szakmai és etikai szabályok vonatkoznak.

Javaslatok melléklete:

 1. számú melléklet: Nyilatkozat MFSZ online térben megvalósuló egyéni-, csoportfoglalkozásán való részvételről
Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (NYILATKOZAT.pdf)NYILATKOZAT.pdf 2020-12-23
Download this file (NYILATKOZAT.docx)NYILATKOZAT.docx 2020-12-23

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít