Könnyű kezelés

 • Nagyítás 100%
 • Betűméret 100%
 • Sorköz 100%
 • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Koronavírus
COVID-19

COVID-19

Koronavírus 2019. lakossági tájékoztatók

A közösségi helyiségek felületeinek és levegőjének fertőtlenítése UV-C besugárzással (germicid lámpákkal)

Az UV-C fény (200 és 280 nm közötti hullámhossz) megfelelő teljesítménnyel és behatási idővel alkalmazva hatásos baktérium-, gomba és vírusölő tulajdonsággal bír. Nemzetközi adatok alapján a jelen járványt okozó SARS-Cov-2 vírus a vizsgálatok alapján igen érzékenynek tűnik UV-C sugárzásra.

Jelen járványhelyzetben is alkalmazhatóak a germicid lámpák felület- és légfertőtlenítésre egészségügyi és szociális intézmények, illetve gyermekintézmények helyiségeiben, valamint üzlethelyiségekben, mozi-, színház- és várótermekben a biztonsági előírások betartásával:

 • A helyiségek germicid-lámpás fertőtlenítése csak a helyiségeket igénybe vevők távozása után történhet. A készülék bekapcsolása után a helyiségben személyek nem tartózkodhatnak! A véletlen balesetek elkerülése érdekében a helyiség minden bejáratára jól láthatóan jelzést kell elhelyezni, hogy a kezelés alatt tilos a bejárás.
 • Olyan berendezések alkalmazhatóak, melyek esetében rendelkezésre állnak a készülék hatásosságát bizonyító, független laboratórium által kiállított dokumentumok.
 • A berendezés forgalmazójának szükséges gondoskodnia a megfelelő, magyar nyelvű, érthető használati utasításról, leírásról, mely tartalmazza az alábbiakat: használat során alkalmazandó kockázatcsökkentő intézkedések, a helyiségek biztosítását a működtetés idején, a szükséges behatási időt, a kezelésnek kitett felületekre és egyéb tárgyakra gyakorolt hatásokat.
 • Szükséges az előírt behatási idő alkalmazása, ennél rövidebb idő alatt a kívánt fertőtlenítő hatás nem érhető el.
 • Bár a 253,7 nanométer feletti hullámhosszúságú UV-C sugarakat kibocsátó lámpák nem termelnek nagyobb mennyiségű ózont, valamennyi ózontermelés nem kizárható. Az ózon és annak másodlagos reakciótermékei károsak az egészségre, ezért a lámpák használata után egy rövid, intenzív szellőztetés javasolt.
 • Figyelembe kell venni, hogy az esetlegesen árnyékban maradt felületeken maradhatnak kórokozók, továbbá hogy a fertőtlenítő hatás a berendezés működéséig jelenlévő kórokozókat pusztítja el, és nem hat a behatás után esetlegesen odakerült kórokozókra. A gyakran érintett felületek napi használat közbeni fertőtlenítésére az engedélyezett baktericid, fungicid, virucid hatású felületfertőtlenítő szerek alkalmazandóak.
 • Járványhelyzetben fontos, hogy e berendezések alkalmazása ne keltsen hamis biztonságérzetet, melynek következtében kevésbé kerülnek előtérbe a higiénés szabályok és a gyakori, intenzív szellőztetés fontossága. A napi használat során a légcsere növelése - azaz a vírusok koncentrációjának csökkentése a beltéri levegőben intenzív szellőztetéssel – és a felületek fentiek szerinti, engedélyezett felületfertőtlenítőkkel történő fertőtlenítése a védekezés egyik leghatékonyabb módja.

UV-C fénnyel működő mobil légtisztító készülékek használata

Az UV-C fénnyel működő mobil légtisztító készülékek csökkenthetik a levegőben lévő fertőzőképes vírusok számát, azonban az általuk okozott légárammal szintén hozzájárulhatnak a vírusos cseppek lebegtetéséhez is. Veszélyük, hogy hamis biztonságérzetet keltve elterelődhet a figyelem az alapvetően fontos szellőztetés és fertőtlenítés szükségességéről, így akár emelhetik is a fertőződés kockázatát a zsúfoltabb belterekben. A beltéri levegőben a kórokozó-koncentráció csökkentésének leghatékonyabb módja az intenzív szellőztetés, azaz a beltéri elhasznált levegő hígítása friss levegővel. Fontos a szokásosnál gyakoribb és intenzívebb szellőztetés nemcsak a közösségi termekben, hanem a folyosókon, mosdóhelyiségekben is. A légtisztítók alkalmazása közösségi helyiségekben csak kiegészítő eljárásként javasolt. Kisebb, rosszul szellőztethető, de közösen használt belterekben (liftek, mosdók, ablaktalan zárt folyosók, raktárak) javasolt alkalmazásuk.

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Útmutató_germicid lámpák UV-C fénnyel működő légtisztító berendezések.pdf)Útmutató_germicid lámpák UV-C fénnyel működő légtisztító berendezések.pdf 2020-12-08

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít