nnk emblema logo

nnk cim telefon

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás. Hazánk 2.560 adag vakcinát kap, amely 1.280 fő oltására elegendő. Az oltás két dózisból áll, melyet egy hónapos különbséggel kell majd beadni. A korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyag  a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozók részére kerül felajánlásra. A majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Szakmai Kollégium jelenleg egyeztetést folytat. Az oltás felvételére vonatkozó kritériumok meghatározására, valamint az oltóhelyek kijelölésére ennek lezárultát követően kerül sor.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 31. és 32. héten (2022. augusztus 1 – 14.) összesen újabb 20 személynél igazolt majomhimlő fertőzést, ezzel a hazánkban diagnosztizált esetek száma 62 főre nőtt.

A betegek valamennyien 23-50 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él.  A fertőzött személyek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat