Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

székletmintavevő cső használatához

Mielőtt elvégezné a mintavételt, kérjük, olvassa végig figyelmesen ezt a használati útmutatót! A székletminta vétele előtt nincs szükség diétára és a gyógyszerszedés módosítására sem.

Mintavételnél kérjük, hogy ügyeljen a következőkre:

  1. A széklet, melyből mintát vesz, ne érintkezzen semmivel sem (vizelettel vagy vízzel)!
  2. A tartályt a zöld oldalán tudja kinyitni a kupak lecsavarásával.
  3. A pálcikával KIS mennyiségű mintát vegyen a széklet több részéből úgy, hogy a pálcika rovátkáit befedje!
  4. Zárja be a tégelyt a kupak visszacsavarásával, és rázza össze a cső tartalmával!
  5. Ügyeljen rá, hogy a tartály külseje és a boríték tiszta maradjon!

Köszönjük, hogy részt vesz a vastagbélrák népegészségügyi szűrőprogramjában! Háziorvosánál tájékozódhat két hét elteltével az eredményről.

ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK

A mintavételi csőben reagens folyadék van, amit sem meginni, sem kiönteni nem szabad. Amennyiben a folyadék szembe, bőrre vagy nyálkahártyára kerül, azonnal mossa le folyó vízzel! Tünet esetén forduljon orvoshoz. A csövet gyermekektől elzárva kell tartani.

MINTAVÉTEL

A két mintavételi csőbe két egymást követő székelés után kell közvetlenül mintát venni. Lehetőség szerint a széklet ne érintkezzen vízzel és vizelettel sem, ezért érdemes kiürítenie a hólyagját székelés előtt, ha lehetséges. Ne végezzen mintavételt menstruációs ciklus alatt, vagy ha a végbélből vérzést tapasztal (pl. vérző aranyér esetén). A mintavételhez felveheti a kapott csomagban lévő gumikesztyűt.

Javaslatok a mintavételhez:

A mintavétel előtt javasolt a WC csészében lévő vizet felitatni WC papírral. Figyeljen arra, hogy a WC csészében ne legyen tisztítószer vagy fertőtlenítőszer maradéka. Ha a WC csésze kialakítása miatt nehéz abból a mintavétel, a székletet fel lehet fogni újságpapírra, WC papírra, esetleg eldobható, tiszta műanyag pohárba vagy tálkába. Egyes WC-k esetében könnyebb lehet a mintavétel, ha fordítva ül a WC ülőkére a székeléshez.

A mintavétel előtt csavarja le a cső zöld kupakját, ami egy pálcikában folytatódik, amellyel a mintát kell venni. A mintavételhez húzza végig a pálcikát a széklet felületén úgy, hogy közben körbeforgatja a pálcikát. Lehetőleg több helyről vegyen így a székletből mintát. A vizsgálathoz elegendő kis mennyiségű székletminta, lényeg, hogy a pálcika végén lévő rovátkolt részt fednie kell a székletnek.

A mintavétel előtt és után se fordítsa fejre a csövet, és a cső másik, átlátszó végét ne nyissa ki.

A mintavételt követően helyezze vissza a csőbe a székletet tartalmazó pálcikát, és csavarja rá erősen a zöld kupakot, majd finoman rázza meg a csövet.

A második csövet a következő székeléskor kell használni, ugyanilyen módon.

TÁROLÁS

Juttassa vissza elemzés céljából a mintagyűjtő eszközt a lehető legrövidebb időn belül (maximum 1 héten belül). A mintavételi csöveket fénytől védve, lehetőleg hűvös helyen tárolja a postára adásig. A tárolás a hűtőben is lehetséges (de ne a fagyasztó részben!).

MINTA POSTÁRA ADÁSA

A két mintát tartalmazó csövet a kapott nejlontasakba helyezze bele, majd ezt a tasakot tegye a kapott borítékba. A borítékba szintén helyezze el a szűrési meghívó alján lévő vonalkódos részt, amit ollóval vágjon le és írja rá mindkét mintavétel dátumát. Az előre megcímzett borítékot a mintákkal minél előbb vigye el a postahivatalba vagy mozgópostára, de ne postaládába dobja. A borítékra nem kell bélyeget ragasztani, sem a feladót nem kell ráírni. A feladás ingyenes Önnek.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít