nnk emblema logo

nnk cim telefon

A projekt keretében lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést. Célunk megteremteni annak feltételeit, hogy 2019. december végéig - A területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet módosításáról szóló 28/2013. (IV.5.) EMMI rendeletben foglaltakat figyelembe véve - minden olyan védőnő rendelkezzen a népegészségügyi célú méhnyakszűrés végzéséhez szükséges kompetenciával, aki eddig sem a graduális oktatás, sem a korábbi projektek keretében nem szerzett méhnyakszűrés végzéséhez szükséges képesítést.

A projekt - a területi védőnőkön kívül - a képzés elvégzésének lehetőségét biztosítja az iskola, kórházi, családvédelmi szolgálatos és vezető védőnők számára is. A korábbiakban szervezett Védőnői Méhnyakszűrő Program és a TÁMOP-6.1.3. méhnyakszűrési alprojekt keretében az elméleti képzést elvégző védőnők számára gyakorlati oktatásban való részvételt biztosítunk. A továbbképzéseket 2019 márciusától valósítjuk meg, a képzések lebonyolítására országosan, a védőnői részvétel arányában megyeszékhelyeken, akár egy helyszínen több alkalommal kerül sor.

2020 áprilisától e-learning formában is elérhető „A védőnők felkészítése a népegészségügyi célú méhnyakszűrés lakossági részvételének ösztönzésére” elnevezésű, szabadon választható akkreditált továbbképzés.

Hazánk 2003-ban bevezette a népegészségügyi célú méhnyakszűrés rendszerét a méhnyakrákból eredő halálozás csökkentése érdekében. A szervezett szűrés során alkalmazott módszer nemzetközi szakmai szervezetek ajánlásán alapul, mely lehetővé teszi a méhnyakrák, valamint megelőző állapotainak korai felismerését és korai kezelését.

A továbbképzés célja, hogy a védőnők megismerkedjenek a méhnyakszűrés végzésének elméletével, az önmintavételi lehetőségekkel, valamint a liquid base technikával. A képzési tananyag ezen kívül a részvételi hajlandóságot növelő kommunikációs és a nők érzékenyítését célzó elemeket is tartalmaz.

Az e-learning képzés jelentkezési felülete, képzési anyaga és a vizsgateszt az antsz.hu gyorsmenüjén keresztül az EFOP180 Képzés felületre kattintva érhető el. A továbbképzésről készült tananyag tartalma a https://szures.nnk.gov.hu/ honlapon a Tananyagok menüpontban szintén megismerhető.

A képzésen való részvétel feltétele a védőnői oklevél megléte, azaz a 62/2011. (XI.29.) NEFMI rendelet 1. sz. melléklete szerinti 12. Védőnői ellátás szakmacsoportba tartozó szakmai végzettség, valamint regisztráció a projekt képzési programjára az adott továbbképzési formára kialakított jelentkezési felületen.

A továbbképzés az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 számú „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósul meg.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat