nnk emblema logo

nnk cim telefon

Támogatás

Projektazonosító: EFOP-6.1.1.21-2021-00003

Kedvezményezett neve: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Projekt címe: COVID-19 oltóanyag költsége (Pfizer 3)

Szerződött támogatás összege: 11 719 251 465

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

 

A projekt tartalma:

A COVID-19 világjárvány elleni védekezés során kiemelt fontosságú az oltások felvételének biztosítása a lakosság számára, melyek igazoltan hatásos eszközei a járvány megfékezésének. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) népegészségügyi tevékenysége okán ennek érdekében oltóanyag beszerzéssel járul hozzá a világjárvány elleni hazai küzdelemhez.

Az NNK keretein belül megvalósuló EFOP-6.1.1.21-2021-00003 azonosítószámú COVID-19 oltóanyag költsége (Pfizer 3) elnevezésű kiemelt projekt célja a COVID-19 világjárvány elleni védekezés keretében kifejlesztett és az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség által támogatott oltóanyagok beszerzése Európai Uniós keretmegállapodás keretében.

A EFOP-6.1.1.21-2021-00003 azonosítószámú projekt keretében 2 107 170 adag Pfizer (Comirnaty) típusú oltóanyag beszerzése valósul meg. A beszerzés költségeinek jelentős részét az Európai Unió biztosítja. A projekt vissza nem térítendő támogatásban részesül, melynek összege 11 719 251 465 Ft. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósul meg. A finanszírozás a COVID19-világjárványra adott uniós válasz részeként történik.

 

 

Sajtóközlemény

Az NNK újabb EU-s forrás segítségével valósított meg vakcinabeszerzést
2021. november 17.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az EFOP-6.1.1-21-2021-00003 projekt keretében 2 107 170 adag Pfizer-BioNTech (Comirnaty) oltóanyag beszerzését valósította meg Európai Uniós forrásból, melynek vissza nem térítendő támogatási összege 11,719 Mrd Ft. Ezzel jelentősen hozzájárult a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemhez és a magyar lakosság átoltottságának növeléséhez. Az amerikai-német együttműködés keretében kifejlesztett mRNS oltóanyag forradalmian új oltótípus, amely hatékony védelmet nyújt a SARS-CoV-2 vírus ellen az 5-11 és a 12 éven felüli lakosság körében egyaránt.

Az mRNS vakcina a védőoltások új típusú fajtája. Az mRNS-vakcinák nem magából a kórokozóból állnak, vagyis nem egy vírus vagy baktérium legyengített, elölt vagy nem fertőző részét tartalmazzák. A kórokozóval kapcsolatos genetikai információt hordoznak. Az oltás során a szervezetbe juttatott mRNS-ről - ugyanolyan módon, mintha természetes úton zajlana a vírusfertőzés - a sejtjeinkben vírusfehérje termelődik, amely kiváltja az ellenanyag-választ. A természetes vírusfertőzéssel szemben ebben az esetben az oltást követően csak egyféle fehérje ellen termelődik ellenanyag, ez mindenféleképpen kevésbé megterhelő a szervezet és immunrendszer számára, mint egy természetes úton lezajló vírusfertőzés.

A COVID-19 védőoltással megakadályozható a betegség súlyos lefolyása, valamint csökkenthető a kórházba kerülés esélye. A lakosság magas szintű átoltottságával megállítható a járvány terjedése és további járványhullámok kialakulása.

A COVID-19 oltóanyag költsége elnevezésű kiemelt projektjében az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagok beszerzését valósította meg Európai Uniós keretmegállapodás keretében, melynek vissza nem térítendő támogatási összege 11,719 Mrd Ft.

A fedezetet biztosító támogatási szerződés aláírásával lehetővé vált, hogy a magyar állampolgárok számára megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak az EMA által engedélyezett COVID-19 elleni oltóanyagok.

Az Európai Unió által támogatott vakcinák jelen projekt keretében elszámolt költsége a REACT-EU Európai Regionális Fejlesztési Alap (továbbiakban ERFA) terhére valósul meg.  Jelen projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. A finanszírozás a COVID-19 világjárványra adott uniós válasz részeként történik.

A projektről bővebb információ a www.nnk.gov.hu/ oldalon található.

Melléklet(ek):
Download this file (Sajtokozlemeny_Pfizer_2 107 170_final.pdf)Sajtóközlemény[ ][ ]

erfa2020 jobbalso

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat