Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Projektazonosító: EFOP-1.8.22-20-2022-00002

Projekt címe: Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére

Kedvezményezett neve: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

Konzorciumi tagok: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Országos Onkológiai Intézet

Szerződött támogatás összege: 24 999 923 531 Forint

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.

A projekt tartalma:

A közel 25 milliárd forint támogatási összegből megvalósuló projekt célja Magyarország kevésbé fejlett régióiban az alapellátáson belül a háziorvosi (benne a felnőtt-, gyermek- és vegyes) szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítése a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges eszközök fejlesztésével.

Az eszközök kihelyezésével elősegíthető a legfőbb halálozási okok – keringési, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések – megelőzése, a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférése, az egészségügyi veszélyhelyzetben való aktív helytállás elősegítése, valamint az egészségügyi rendszer költséghatékonyabb működése. A projekt hivatott továbbá az ellátórendszerben tapasztalható területi különbségeket mérsékelni annak érdekében, hogy javuljon a kevésbé fejlett régiókban a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, és növekedjen az igénybe vevők száma. A megvalósuló fejlesztés az eszközök ingyenes használatba adásával, eszköztámogatási munkacsoport és szakmai támogató hálózat működtetésével lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a konzorcium az alapellátásban dolgozó háziorvosok (és praxisközösségek) számára olyan komplex szolgáltatást tudjon kínálni, amely nem csupán az eszközpark fejlesztésével, de a lakosok számára helyben nyújtott szolgáltatások alkalmazásával hozzájárulhasson a szakellátás tényleges tehermentesítéséhez. A fejlesztés továbbá célként tűzi ki a lakóhelyközeli szolgáltatások számának növelését, az általánosan hozzáférhető, egyén-központú, átfogó egészségügyi és közösségi szolgáltatások biztosítását, ezzel az ellátórendszer prevenciós kapacitásának, eredményességének és hatékonyságának javítását. A projekt 2023. november 30-ig kerül megvalósításra.

 

Sajtóközlemény

Új eszközökkel gazdagodnak a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok

2022/10/19

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetésével megvalósuló „Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére” elnevezésű EFOP-1.8.22-20-2022-00002 azonosító számú projekt keretében Európai Uniós forrásból lehetőség nyílik a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok eszközbeszerzésnek támogatására. A vissza nem térítendő támogatás összege 25 milliárd forint.

Az egészségügyi ellátórendszernek az elmúlt években számos kihívással kellett szembenéznie és egyre inkább felértékelődik a lakóhelyhez közeli alapellátás kapuőri, népegészségügyi és megelőző szerepének megerősítése. Ehhez elengedhetetlen a háziorvosok már meglévő eszközparkjának korszerűsítése, fejlesztése, továbbá új eszközök beszerzése, melyekkel növelhető a helyben elvégezhető vizsgáltok köre és a vizsgálatok száma.

Az EFOP-1.8.22-20-2022-00002 azonosító számú projekt célja Magyarország kevésbé fejlett régióiban a háziorvosi szolgálatok megerősítése a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges új, eddig hiányzó, a pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen eszközök révén. Az eszközök a legfőbb halálozási okok megelőzése érdekében a keringési, szív- és érrendszeri, onkológiai területek fejlesztését szolgálják. A projekt összesen több mint 60 típusú - többek között kardiológiai, angiológiai eszközök, sürgősségi/újraélesztő táskák, defibrillátorok, ultrahang készülékek, valamint különböző diagnosztikai és terápiás - eszközök beszerzését célozza meg.

A megvalósuló fejlesztés az eszközök biztosításával, valamint egy szakmai támogató hálózat működtetésével olyan komplex szolgáltatást biztosít a háziorvosoknak és praxisközösségeknek, amely az eszközpark fejlesztése mellett, a lakosok számára helyben nyújtott szolgáltatások alkalmazásával is hozzájárulhat a szakellátás tényleges tehermentesítéséhez.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, mint konzorciumvezető és konzorciumi partnerei, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet közreműködésével közösen valósítják meg a projektet.

A projekt az Európai Szociális Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozásában, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, az alábbi linken elérhető: EFOP-1.8.22-20-2022-00002.

További információ kérhető:
Nemzeti Népegészségügyi Központ Kommunikációs Főosztály
email cím:

Sajtóközlemény

Jelentős eredmények a háziorvosi szolgálatok eszközellátottsága területén Lezárult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ „Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére” című kiemelt projektje

2024/01/02.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ „Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére” elnevezésű, EFOP-1.8.22-20-2022-00002 azonosítószámú kiemelt projektje keretében, Európai Uniós forrásból nyílt lehetőség - többek között – az alapellátásban használt létfontosságú eszközök háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok részére térítésmentes formában történő kihelyezésére és az eszközök lakosság szolgálatába állítására. A vissza nem térítendő támogatás során felhasznált összköltség közel 22 milliárd forint volt.

Az eszközök beszerzésére fordított közel 22 milliárd forint összegből megvalósult projekt célja Magyarország kevésbé fejlett régióiban az alapellátáson belül a háziorvosi (felnőtt, gyermek és vegyes) szolgálatok támogatása az eszközök térítésmentes kihelyezésével. Ennek megvalósításával elősegíthetővé vált a legfőbb halálozási okok – keringési, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések – felismerése, a diagnosztikai képesség erősítése, a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférése, valamint az egészségügyi rendszer költséghatékonyabb működése.

A 2022 szeptemberében útjára indított program – a kevesebb, mint 1,5 éves működése során – kézzel fogható eredményeket ért el az alapellátás területén. A háziorvosi szolgálatok eszközparkjának fejlesztésével a helyben elvégezhető vizsgálatok száma növekedhet, amelynek következtében a diagnózis felállításának ideje csökken és a szakellátás tehermentesítésére is sor kerül.

Az eszközök számos felhasználási területen nyújtanak segítséget: nem csupán a diagnózis felállításban, hanem a minőségi betegellátás biztosításában is. Beszerzésre és kihelyezésre kerültek – a teljesség igénye nélkül – labordiagnosztikai, kardiológiai és légzésdiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges eszközök, vérnyomás és véroxigén mérésére, a vérkeringés monitorozására, a testsúly és testösszetétel analizálására alkalmas berendezések, illetve különböző ultrahang és EKG készülékek, vagy épp a sürgősségi ellátásban alkalmazható defibrillátorok.

A háziorvosi szolgálatok számára az eszközök alkalmazását támogatja a projekt keretében összeállított képzési csomag is, amely a projekt aloldalán elérhető.

A projekt egyik legnagyobb érdeme, hogy több mint 3000 háziorvos részvétele mellett közel 46 000 termék kihelyezésére került sor az ország számos pontján, amely a lakóhelyközeli szolgáltatások bővülését eredményezi. A programban részt vett háziorvosok, házi gyermekorvosok a magyar lakosság 40 százalékát érik el, és képesek biztosítani számukra a kézhez kapott eszközökkel a széles körű vizsgálatok elvégzését.

A projektről bővebb információ a projekt aloldalán található.

További információ kérhető:
Nemzeti Népegészségügyi Központ Kommunikációs Főosztály
email cím:

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Projektzáró sajtóközlemény.pdf)Projektzáró sajtóközlemény.pdf 2024-01-11
Download this file (Sajtóközlemény.pdf)Sajtóközlemény.pdf 2022-11-14

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít