Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Idén immár 15. alkalommal szervezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. Célja, hogy felhívja a figyelmet a rák prevencióra. Ezen a héten elsősorban a méhnyakrák tüneteire és annak korai felismerésére irányítjuk a nők figyelmét.

Ez a betegség sajnos a fiatalokat is veszélyezteti, a 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rák. Magyarországon minden évben több mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel 400 édesanyát, feleséget, nőt veszítünk el miatta. Ők többnyire 35-65 év közöttiek, akiket a családjuk köréből szakít ki a betegség.

A méhnyakrákot a humán papillomavirusnak, azaz a HPV-nek a magas kockázatú típusai okozzák. A nők 80%-a megfertőződik HPV-vel legalább egyszer élete során.

A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűréssel (cytológia és HPV-szűrés) ma már megelőzhető. Az időben diagnosztizált méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható, és a betegség késői stádiumában, kiújulásában is van kezelési lehetőség.

A 2014-ben bevezetett HPV elleni önkéntes védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát végzik.

(2020 ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus elleni védőoltást.)

A védőoltás a rendszeres méhnyakszűrést nem helyettesíti.

Hazánk 2003 óta biztosítja szervezett módon, az 51/1997. (XII.18.) NM rendelet alapján, a 25-65 év közötti nők számára a méhnyakszűrést. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartása alapján azon nők, akik 3 évnél régebben nem voltak méhnyakszűrésen, postai úton meghívót kapnak méhnyakszűrésre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az elmúlt negyedévben 413 000 meghívó levelet küldött ki, amelyben vizsgálatra hívják az arra jogosult nőket.

Az NNK kéri és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével, természetesen a kialakult pandémia miatt a járványügyi intézkedések betartásával.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít