nnk emblema logo

nnk cim telefon

Tegnap Putnokon veszélyes, Ajkán Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban egészségtelen volt a levegő minősége a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján. További nyolc településen kifogásolt volt a levegőminőség. Az érintett településeken a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5) napi átlagkoncentrációja meghaladta a rövid távú egészséghatások szempontjából irányadó küszöbérértéket.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős javulás.

A légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (pl. köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), azonban hosszú távon növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) keveset tartózkodjanak a szabadban. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, így javasoljuk, hogy mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszerük (pl.: inhalátor) kedvezőtlen levegőminőség esetén. A tünetek súlyosbodása esetén keressék fel kezelőorvosukat!

További információkat találhat az NNK honlapján: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat