nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az NNK munkatársai – Pályi Bernadett és Dr. Kis Zoltán – együttműködésben az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Biológiai Intézet és az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport kutatóival olyan természetes eredetű, erős antivirális hatással bíró vegyületet találtak, amely hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen.

Az NBL biztosította azt a laboratóriumi hátteret, ami lehetővé tette számos, természetes eredetű hatóanyag SARS-CoV-2 elleni hatásának vizsgálatát. Mivel az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának kutatói rendszeresen végzik a Magyarországon előforduló koronavírus variánsok nyomonkövetését, az egyes variánsok izolálását és tenyésztését, így ezeket felhasználva lehetett bizonyítani, hogy az új vegyület vírusgátló hatása független attól, hogy a vírus melyik variánsba tartozik.

Egy ilyen vegyület útja a gyógyszerré válásig rendkívül hosszú és nagyon sok munkát igényel, a találmány hazai és nemzetközi szabadalmaztatása, valamint hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése már megkezdődött. A hatóanyagok vizsgálatához kifejlesztett keretrendszert a jövőben más vírusok teszteléséhez is alkalmazni lehet, ezáltal új kórokozók esetén lerövidülnek a teszteléshez szükséges idők. 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat