Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az NNK munkatársai – Pályi Bernadett és Dr. Kis Zoltán – együttműködésben az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Biológiai Intézet és az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport kutatóival olyan természetes eredetű, erős antivirális hatással bíró vegyületet találtak, amely hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen.

Az NBL biztosította azt a laboratóriumi hátteret, ami lehetővé tette számos, természetes eredetű hatóanyag SARS-CoV-2 elleni hatásának vizsgálatát. Mivel az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának kutatói rendszeresen végzik a Magyarországon előforduló koronavírus variánsok nyomonkövetését, az egyes variánsok izolálását és tenyésztését, így ezeket felhasználva lehetett bizonyítani, hogy az új vegyület vírusgátló hatása független attól, hogy a vírus melyik variánsba tartozik.

Egy ilyen vegyület útja a gyógyszerré válásig rendkívül hosszú és nagyon sok munkát igényel, a találmány hazai és nemzetközi szabadalmaztatása, valamint hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése már megkezdődött. A hatóanyagok vizsgálatához kifejlesztett keretrendszert a jövőben más vírusok teszteléséhez is alkalmazni lehet, ezáltal új kórokozók esetén lerövidülnek a teszteléshez szükséges idők. 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít