nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az idei szezont az átlagos pollenterhelés jellemezte

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései alapján a parlagfű pollenkoncentrációja jelenleg országosan alacsony, a parlagfű virágporára érzékenyek már nem tapasztalnak tüneteket. Az elmúlt napok lehűlése és a hétvégi eső után enyhébb időjárás következhet, amikor a korábban kiszóródott és kiülepedett pollenszemek visszakerülhetnek a levegőbe. A parlagfű pollenkoncentrációja így helyenként ismét elérheti a közepes szintet enyhe allergiás tüneteket okozva.

A 2022. évi szezon felfutásának kezdetén a pollenterhelés egy jelentős visszaesés után a sokéves átlagnak megfelelően alakult, majd az elnyúlt tetőzés után viszonylag lassan csengett le. Az idei szezon átlagos pollenterhelést jelentett, ami sok tekintetben a rendkívül időjárásnak  - az aszályos nyárnak, a sok csapadéknak augusztus második felében és a szeptember második felében tapasztalható leülésnek - köszönhető.

A mögöttünk hagyott szezon az előző évhez képest kissé korábban indult. A 2022. évi parlagfű pollenszezont összesen három csúcs jellemezte, a csúcsidőszakban az időjárás hatására többször visszaesett a pollenkoncentráció. A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációja alapján a csúcsidőszak 2022-ben 29 napig tartott, mely néhány nappal rövidebb, mint 2021-ben. A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációja először augusztus 18-án, utoljára pedig szeptember 15-én haladta meg a tüneteket okozó, nagyon magas szintet. A szeptember végi lehűlés hatására az országos átlag az előző évnél közel egy héttel hamarabb csökkent a tüneteket okozó szint alá.

A csúcsidőszakban az extrém magas koncentrációjú napok száma valamivel alacsonyabb volt, mint 2021-ben. Az abszolút legmagasabb napi koncentráció értéket Békéscsabán regisztrálták, értéke az előző évi Nyíregyházán mért szinthez képest kissé magasabb volt.

A tél sem mindig tünetmentes időszak az allergiásoknak, mert az allergén gombák koncentrációja megemelkedhet. A fűtési szezonban a beltérben a penészgomba és poratka okozhat allergiás megbetegedéseket. Ha az előző évhez hasonlóan most is enyhe lesz a december és a január, számítani lehet arra, hogy a mogyoró virágzása már januárban elindulhat.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat