Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az idei szezont az átlagos pollenterhelés jellemezte

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései alapján a parlagfű pollenkoncentrációja jelenleg országosan alacsony, a parlagfű virágporára érzékenyek már nem tapasztalnak tüneteket. Az elmúlt napok lehűlése és a hétvégi eső után enyhébb időjárás következhet, amikor a korábban kiszóródott és kiülepedett pollenszemek visszakerülhetnek a levegőbe. A parlagfű pollenkoncentrációja így helyenként ismét elérheti a közepes szintet enyhe allergiás tüneteket okozva.

A 2022. évi szezon felfutásának kezdetén a pollenterhelés egy jelentős visszaesés után a sokéves átlagnak megfelelően alakult, majd az elnyúlt tetőzés után viszonylag lassan csengett le. Az idei szezon átlagos pollenterhelést jelentett, ami sok tekintetben a rendkívül időjárásnak  - az aszályos nyárnak, a sok csapadéknak augusztus második felében és a szeptember második felében tapasztalható leülésnek - köszönhető.

A mögöttünk hagyott szezon az előző évhez képest kissé korábban indult. A 2022. évi parlagfű pollenszezont összesen három csúcs jellemezte, a csúcsidőszakban az időjárás hatására többször visszaesett a pollenkoncentráció. A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációja alapján a csúcsidőszak 2022-ben 29 napig tartott, mely néhány nappal rövidebb, mint 2021-ben. A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációja először augusztus 18-án, utoljára pedig szeptember 15-én haladta meg a tüneteket okozó, nagyon magas szintet. A szeptember végi lehűlés hatására az országos átlag az előző évnél közel egy héttel hamarabb csökkent a tüneteket okozó szint alá.

A csúcsidőszakban az extrém magas koncentrációjú napok száma valamivel alacsonyabb volt, mint 2021-ben. Az abszolút legmagasabb napi koncentráció értéket Békéscsabán regisztrálták, értéke az előző évi Nyíregyházán mért szinthez képest kissé magasabb volt.

A tél sem mindig tünetmentes időszak az allergiásoknak, mert az allergén gombák koncentrációja megemelkedhet. A fűtési szezonban a beltérben a penészgomba és poratka okozhat allergiás megbetegedéseket. Ha az előző évhez hasonlóan most is enyhe lesz a december és a január, számítani lehet arra, hogy a mogyoró virágzása már januárban elindulhat.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít