nnk emblema logo

nnk cim telefon

A héten fejeződik be az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és foglalkozásegészségügyi orvosokhoz, így a jövő héten már az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina. A 2021/2022. évi influenza szezonban közel 760 ezer fő kapott térítésmentes influenza elleni védőoltást, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség közel 60%-a fogyott el. A kormány az idei évben a kockázati csoportba tartozók védőoltásához biztosítja térítésmentesen a vakcinát a megfelelő mennyiségben. Az influenza elleni védekezés, a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza-fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi rendelvényre, a gyógyszertárban megvásárolható.

Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a hozzájuk beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni. A 2022/2023. szezonra ajánlott trivalens influenza elleni oltóanyag az idén az alábbi komponensekből áll.

  • A/Victoria/2570/2019(H1N1) pdm09-szerű vírus
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2)-szerű vírus
  • B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)- szerű

Megújult az NNK által működtetett hazai légúti sentinel surveillance. A légúti figyelőszolgálat működése 2022 októberében, a 40. naptári héten hazánkban is megkezdődött. A légúti sentinel surveillance célja már nemcsak az influenza, hanem többek között a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is, ezért a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is. Influenzaszerű megbetegedésekre már hosszú évek óta gyűjt adatot az NNK, azonban az idei évtől az is nyomon követhetővé válik, hogy hogyan alakul az akut légúti fertőzések száma.

A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az országos tisztifőorvos kéri, hogy keresse fel háziorvosát, és tegyen önmaga és családja egészségének védelméért!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít