nnk emblema logo

nnk cim telefon

A napokban várható az idei parlagfű pollenszezon tetőzése. Jelenleg országosan nagyon magas a pollenterhelés, helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja. A héten a megerősödő szél tovább fokozhatja a pollenterhelést, melyen számottevően az átmeneti záporok sem enyhítenek.

Az idei évben a parlagfű virágzását az aszály késleltette, ezért egészen az utolsó augusztusi hétvégéig az allergiások enyhébb tüneteket tapasztalhattak, mint a korábbi években. Augusztus utolsó napjaiban azonban a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet. Az elkövetkező két hétben továbbra is erős tünetekre számíthatnak a parlagfű pollenre érzékenyek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) javasolja, hogy az allergiások lehetőség szerint kerüljék a kültéri tevékenységeket, fokozottan ügyeljenek a gyógyszerek szedésére, és kövessék nyomon az NNK polleninformációs szolgáltatását, amely naponta frissülő térképes előrejelzéssel segíti az allergiásokat és a szakorvosokat. A gyakori hajmosással, a nedves portörléssel, a ruhák beltéren történő szárításával, maszkviseléssel és a megfelelően időzített (kora reggeli vagy esti órák) szellőztetéssel tovább csökkenthetjük a parlagfű pollen által okozott tüneteket.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat