nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzése alapján a fokozódó hőségben a parlagfű pollenszórása is erősödik. A pollenterhelés országszerte magas, az észak-alföldi régióban a lehűlést megelőzően nagyon magas lesz.

A meteorológiai előrejelzés alapján a hétvégére markáns hidegfront vet véget a hőségnek. A front érkezése előtt - pénteken a délutáni és az esti órákban - , a megerősödő szélben, különösen a zivatarok által érintett területeken az allergiás tünetek jelentős fokozódására kell felkészülni. A frontot kísérő viharos szél elsősorban az aszályos alföldi területeken sodorhatja a port és a pollent. Zivatarok környezetében, hirtelen szélerősödést tapasztalva ajánlott a belső térbe, zárt ablakok mögé húzódni. Különösen az Észak-Alföldön tartózkodó parlagfű pollenallergiásoknak javasolt péntek este - az esetleg még kitartó kánikula ellenére - bezárni az ablakokat, mert az éjszaka megerősödő szél nagy mennyiségű pollent juttathat a lakásba.

Augusztus 20-ra országszerte a pollenterhelés jelentős enyhülése várható. A hidegfront átvonulása után az otthonokban esetlegesen felhalmozódott pollen eltávolításával (pl. kora hajnali és esti órákban történő szellőztetéssel, nedves portörléssel, ágyneműcserével) enyhíthetők a beltérben tapasztalható tünetek.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat