Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. május 6 - 12. között az országban 6 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 118 900 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 19. naptári héten összesen 82 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 60 minta közül három betegnél az influenza B vírus, három betegnél a human metapneumovírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 5,0%, a HMPV pozitivitási arány 5,0% volt. A sentinel kórházak által beküldött 10 minta közül négy betegnél RSV-t azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 12 légúti minta közül egy human metapneumovírus, egy parainfluenza, kettő rhinovírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenkilencedik héten 70 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 4 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 19. naptári héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag átlagkoncentrációja országos szinten továbbra is alacsony értékek mellett stagnál. A minták többsége kimutatási határ alatti. Tendencia tekintetében a helyszínek közül Békéscsabán és Debrecenben enyhe emelkedés látható, míg csökkenés Szegeden és Szekszárdon tapasztalható.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Influenza A

Az influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban a 19. héten is stagnál. Mindegyik vizsgált mintában kimutatási határ alatti az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 19 1

leguti 2024 19 2

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.19.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.19.hét.pdf 2024-05-16

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít