Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. február 19 - 25. között az országban 55 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 286 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 8. naptári héten összesen 398 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 285 minta közül 89 betegnél az influenza A(H1pdm09), 12 betegnél az influenza A(H3), egy betegnél az influenza A(NT), tizenöt betegnél az influenza B, tizennyolc betegnél az RSV, öt betegnél a human metapneumovírus, hét betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 41,1%, az RSV pozitivitási arány 6,3%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 2,5% volt. A sentinel kórházak által beküldött 39 minta közül öt betegnél influenza A(H1pdm09), egy betegnél influenza A(H3)  vírust, tizennyolc betegnél RSV-t, öt betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 74 légúti minta közül huszonhárom influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), tíz RSV, hat human metapneumovírus, kettő SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a nyolcadik héten 357 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 42 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 8. héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban további csökkenést mutat. A vizsgált városok közül − tendencia tekintetében − enyhe emelkedés látható Békéscsabán, Győrben és Székesfehérváron, míg csökkenés az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Tatabányán, Zalaegerszegen és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) tapasztalható.

Az eredmények a COVID-19 esetszámok további csökkenését vetítik előre.

leguti 2024 08 1

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent.

Influenza A

A 8. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja országos átlagban csökkenést mutat. A héten 9 mintában volt jelen kimutatható mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Az aktuális eredmények alapján a következő hetekben az influenza esetszámok csökkenése várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 08 2

leguti 2024 08 3

 

 

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.08.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.08.hét.pdf 2024-02-29

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít