Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. február 5. -11. között az országban 59 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 293 200 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 6. naptári héten összesen 397 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 295 minta közül 104 betegnél az influenza A(H1pdm09), 23 betegnél az influenza A(H3), két betegnél az influenza B, tizenhárom betegnél az RSV, három betegnél a human metapneumovírus, nyolc betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 43,7%, az RSV pozitivitási arány 4,4%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 2,7% volt. A sentinel kórházak által beküldött 48 minta közül tizenöt betegnél influenza A(H1pdm09), tizenhárom betegnél RSV, egy betegnél a human metapneumovírus, három betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 54 légúti minta közül tizenkilenc influenza A(H1pdm09), hat influenza A(H3), öt RSV, egy human metapneumovírus, négy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a hatodik héten 343 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 43 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 6. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe csökkenést mutat. A vizsgált városok közül emelkedés egyedül Tatabánya esetében jelentkezett, míg Eger, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések esetében csökkenés mérhető, 14 mintavételi helyen pedig stagnáló értékek jellemzők.

Influenza A

A 6. héten az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja további emelkedést mutat országos átlag tekintetében, bár az emelkedés az előző hetekhez képest csak kisebb mértékű. A héten 17 mintában haladta meg a vírus örökítőanyaga a kimutatási határt.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 06 1

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.06_.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.06_.hét.pdf 2024-02-19

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít