Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A múlt héten befejeződött az influenza oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így mától az ország egész területén rendelkezésre áll 949 000 adag 3Fluart influenza vakcina a 3 évesnél idősebbek részére. A kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja a vakcinát. Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak. A 2022/2023. évi influenza szezonban közel 715 ezer fő kapott térítésmentes influenza elleni védőoltást. A 3 éven aluli gyermekek védőoltására 3 000 adag Vaxigrip Tetra és 1 000 adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, amely hamarosan országszerte elérhetővé válik.

Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzavírus-fertőzés vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az influenza vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban megvásárolható.

Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyag gyártása szükséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 2023/2024. évi influenzaszezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén az alábbi influenza vírustörzseket ajánlja:

  • A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09-szerű;
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2)-szerű;
  • B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-szerű.

Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt minden évben az aktuális szezonra gyártott vakcina beadása szükséges.

A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az országos tisztifőorvos kéri a lakosságot, hogy önmaga és családja egészségének védelme érdekében mindenki kérje az influenza elleni védőoltást háziorvosától.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít