Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A 2022/2023-as tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok és fiúk arra, hogy ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásban részesüljenek. Ehhez nem kell más tenni a szülőknek, mint 2022. szeptember 12-ig kitölteni és leadni az iskolába a beleegyező nyilatkozatot. Az iskolai kampányoltás keretében a Gardasil 9 oltóanyag biztosított. Az oltás a HPV 9 típusa ellen alakít ki védettséget és várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek a méhnyakrák esetek kb. 90%-át okozzák. A védőoltással megelőzhető továbbá a HPV okozta nemi szemölcsök mintegy 90%-a.

A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli. Az első évben a fiúk több mint 70% -a vette igénybe az ingyenes oltást.

A HPV elleni védőoltást - a  korábbi tanévekhez hasonlóan  - idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első dózist 2022 októberében, a másodikat 2023 áprilisában. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2022. szeptember 12-ig kérheti.

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb.

A védőoltási program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. Ezért javasoljuk a védőoltás beadását, és kérjük a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. HPV oltóanyaggal már több millió embert oltottak be világszerte, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakcina hatásos és biztonságos. A lányok és a fiúk oltásával az egyes HPV típusok által okozott betegségek teljesen visszaszoríthatóvá válhatnak.

A hazai HPV elleni védőoltási programban elért eredmények nemzetközi összehasonlításban is elismerésre méltók. Az európai szinten is jó eredmény egyfelől a szülők felelős döntésének, másrészt az iskolavédőnők és iskolaorvosok odaadó szervező munkájának is köszönhető, amelyért a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezúton is köszönetet mond.

 

A 12. életévüket betöltött, az általános iskola 7. évfolyamát végző serdülő fiúk HPV elleni védőoltásának biztosítása az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú, „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt kiemelt keretében történt meg. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

 

 

További információk:

Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról:

Kérdések és válaszok

Tájékoztató anyagok a HPV elleni védőoltásról:

Lakossági tájékoztatók

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít