nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közösen vizsgálja az NMHH és a Nemzeti Népegészségügyi Központ az 5G-hálózatok elektromágneses sugárzását

Közös tesztmérésekkel vizsgálják az 5G-hálózatokból eredő elektormágneses sugárzást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei. A Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) kétévente megrendezett konferenciáján a két szervezet közös mintamérési projektjét is bemutatták június 4-én a Kongresszusi Központban.

Hírközlési és egészségvédelmi szakemberek együttes munkájával rendszeres mintavizsgálatokat folytat az NMHH és az NNK. A program a „Sugárvédelem Mindenkinek” szlogennel megrendezett IRPA-konferencián is bemutatkozott. A szakmai rendezvényen külön szekció foglalkozott az 5G mobiltechnológiából eredő sugárzás egészségégügyi és méréstechnikai kérdéseivel. A témakör azért is időszerű, mert az ezirányú lakossági félelmek még mindig észlelhetők. A korábbi mobil technológiájú hálózatok használatához képest jelentős 5G-adatforgalommal ugyanakkor még nem számolhatunk hazánkban. Az NMHH mérőszolgálatának például olyan helyről is érkeztek lakossági megkeresések ember által érzékelhető 5G sugárzásról, ahol a településen az 5G szolgáltatás még üzembe sem volt helyezve. Máshol sötétedés után történő antennaszerelés okozott félelmet téli időszakban, amikor a mobilszolgáltató erre kényszerült tömeges hálózatfrissítés végrehajtásához. A kevésbé látható, de nagyobb kisugárzott teljesítményű antennákkal kapcsolatban jelentősen ritkábban kérnek méréseket, mint a jól látható helyre telepítetteknél.

Az NMHH szakemberei azt vallják: a fentiek miatt is elsődleges fontosságú az adótornyok környékén lakók biztonságérzete, ezért az nmhh.hu/elektroszmog oldalon nem csak tájékoztatást tesznek közzé, de díjmentes, elektromágneses sugárzásszint mérést is bárki igényelhet. Ez jóval pontosabb és megbízhatóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható párezer forintos, nem kalibrált mérőeszközökkel történő otthoni vizsgálatok.

Mivel Magyarországon az 5G-hálózat kiépítettsége egyelőre nem számottevő, ezért a hazai vizsgálatok bemutató céllal zajlanak, felkészülésül a tömeges mérési tevékenységre. Az időben rendkívül gyorsan, a használat függvényében változó sugárkitettségi szint legnagyobb értékének felméréséhez a méréseket számításokkal, vagy adatforgalom-generálással szükséges kiegészíteni. A közös mérési eredmények a konferencián bemutatott technikák alkalmazásával sem mutatnak egészségügyi határérték-túllépést.

Az NMHH és az NNK a fentieken túl együttműködik sugárzási szintet automatikusan előrejelző számítási rendszer fejlesztésén. Mindebből a konferencián is ízelítőt adtak.

A nyolc év után megújított NNK-NMHH-együttműködés keretében az NMHH 5G technológiához kapcsolódó mérőműszereket bocsát az NNK rendelkezésére, ezzel is támogatva a hazai sugáregészségügyi kutatásokat.

Dr. Thuróczy György, az NNK Nem-ionizáló Sugárzások Osztályának vezetője a két szervezet közti együttműködésről elmondta, hogy a két országos intézmény tevékenysége nagyon jól kiegészíti egymást, ugyanis az NNK sugáregészségüggyel foglalkozó főosztályán az 5G mobiltelefon rendszerek sugárzásmérési módszereinek fejlesztésén túl, a rádiófrekvenciás sugárzások biológiai és egészségre gyakorolt hatásainak kutatása is folyik, amely során nemzetközi és EU-s programokban is részt vesznek. A két intézet egymást kiegészítő szakmai tevékenysége nagymértékben hozzájárul, hogy a korszerű mobil kommunikáció kiépítése hazánkban a környezeti, egészségügyi szempontok és a lakosság biztonságának messzemenő figyelembe vételével történjen. Az NNK és NMHH együttműködésével a lakosság és a szakmailag érdekelt felek átfogó tájékoztatást kaphatnak a mobil technológia elterjedésével és fejlődésével összefüggő egészségügyi és környezeti kérdésekről.

A hatóság nmhh.hu/elektroszmog címen elérhető aloldala további frissített tartalommal, többek között az 5G-sugárzásra vonatkozó információkkal várja a téma iránt érdeklődőket.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat