Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közösen vizsgálja az NMHH és a Nemzeti Népegészségügyi Központ az 5G-hálózatok elektromágneses sugárzását

Közös tesztmérésekkel vizsgálják az 5G-hálózatokból eredő elektormágneses sugárzást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei. A Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) kétévente megrendezett konferenciáján a két szervezet közös mintamérési projektjét is bemutatták június 4-én a Kongresszusi Központban.

Hírközlési és egészségvédelmi szakemberek együttes munkájával rendszeres mintavizsgálatokat folytat az NMHH és az NNK. A program a „Sugárvédelem Mindenkinek” szlogennel megrendezett IRPA-konferencián is bemutatkozott. A szakmai rendezvényen külön szekció foglalkozott az 5G mobiltechnológiából eredő sugárzás egészségégügyi és méréstechnikai kérdéseivel. A témakör azért is időszerű, mert az ezirányú lakossági félelmek még mindig észlelhetők. A korábbi mobil technológiájú hálózatok használatához képest jelentős 5G-adatforgalommal ugyanakkor még nem számolhatunk hazánkban. Az NMHH mérőszolgálatának például olyan helyről is érkeztek lakossági megkeresések ember által érzékelhető 5G sugárzásról, ahol a településen az 5G szolgáltatás még üzembe sem volt helyezve. Máshol sötétedés után történő antennaszerelés okozott félelmet téli időszakban, amikor a mobilszolgáltató erre kényszerült tömeges hálózatfrissítés végrehajtásához. A kevésbé látható, de nagyobb kisugárzott teljesítményű antennákkal kapcsolatban jelentősen ritkábban kérnek méréseket, mint a jól látható helyre telepítetteknél.

Az NMHH szakemberei azt vallják: a fentiek miatt is elsődleges fontosságú az adótornyok környékén lakók biztonságérzete, ezért az nmhh.hu/elektroszmog oldalon nem csak tájékoztatást tesznek közzé, de díjmentes, elektromágneses sugárzásszint mérést is bárki igényelhet. Ez jóval pontosabb és megbízhatóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható párezer forintos, nem kalibrált mérőeszközökkel történő otthoni vizsgálatok.

Mivel Magyarországon az 5G-hálózat kiépítettsége egyelőre nem számottevő, ezért a hazai vizsgálatok bemutató céllal zajlanak, felkészülésül a tömeges mérési tevékenységre. Az időben rendkívül gyorsan, a használat függvényében változó sugárkitettségi szint legnagyobb értékének felméréséhez a méréseket számításokkal, vagy adatforgalom-generálással szükséges kiegészíteni. A közös mérési eredmények a konferencián bemutatott technikák alkalmazásával sem mutatnak egészségügyi határérték-túllépést.

Az NMHH és az NNK a fentieken túl együttműködik sugárzási szintet automatikusan előrejelző számítási rendszer fejlesztésén. Mindebből a konferencián is ízelítőt adtak.

A nyolc év után megújított NNK-NMHH-együttműködés keretében az NMHH 5G technológiához kapcsolódó mérőműszereket bocsát az NNK rendelkezésére, ezzel is támogatva a hazai sugáregészségügyi kutatásokat.

Dr. Thuróczy György, az NNK Nem-ionizáló Sugárzások Osztályának vezetője a két szervezet közti együttműködésről elmondta, hogy a két országos intézmény tevékenysége nagyon jól kiegészíti egymást, ugyanis az NNK sugáregészségüggyel foglalkozó főosztályán az 5G mobiltelefon rendszerek sugárzásmérési módszereinek fejlesztésén túl, a rádiófrekvenciás sugárzások biológiai és egészségre gyakorolt hatásainak kutatása is folyik, amely során nemzetközi és EU-s programokban is részt vesznek. A két intézet egymást kiegészítő szakmai tevékenysége nagymértékben hozzájárul, hogy a korszerű mobil kommunikáció kiépítése hazánkban a környezeti, egészségügyi szempontok és a lakosság biztonságának messzemenő figyelembe vételével történjen. Az NNK és NMHH együttműködésével a lakosság és a szakmailag érdekelt felek átfogó tájékoztatást kaphatnak a mobil technológia elterjedésével és fejlődésével összefüggő egészségügyi és környezeti kérdésekről.

A hatóság nmhh.hu/elektroszmog címen elérhető aloldala további frissített tartalommal, többek között az 5G-sugárzásra vonatkozó információkkal várja a téma iránt érdeklődőket.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít