nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett népegészségügyi szűrések a tünet- és panaszmentes, magukat egészségesnek vélő személyek időről-időre megismételt szervezett szűrő jellegű vizsgálatára alkalmas módszere, az azokon való részvétel minden esetben önkéntes. Célja a még tünetmentes rákelőző állapotokkal rendelkező vagy nagyon korai folyamatok kiemeléseés felismerése, amely éveken keresztül semmiféle tünetet, panaszt még nem okozna. Ezekre a szűrésekre az emlő esetében kétévente, a méhnyak esetében háromévente kerül sor. A harmadik szűrés a szervezett vastag-és végbélszűrésre vonatkozik.
 
A népegészségügyi szűrések nem keverendők össze a tünetekkel, panaszokkal rendelkezőkdiagnosztikájával, és a minden korcsoportot érintő, teljes magyar lakosság egészségügyi ellátásával, továbbá az onkológiai megbetegedések gyanúját felvető betegek panaszainak szakszerű kivizsgálásával. Tehát a szűrésre behívott egészségesnek vélt ember vizsgálata meghatározott szűrési ciklus alatt megtörténik, így elvégzésük rövid időbeni eltolódása nem okoz egészségkárosodást.
 
A 2021.04.09-tól pár hétre szóló népegészségügyi célú, célzott (szervezett) szűrővizsgálatok halasztása mellett minden más onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő beavatkozásnak minősül. Az intézkedés nem érinti a sürgősségi ellátást igénylő eseteket. Természetesen bármilyen szokatlan panasz, tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hiszen ezek az ellátások nem tűrnek halasztást, és minden ilyen esetekben a szűrés továbbra is biztosított.
 
A lakossági szűrővizsgálatokat a jelenlegi harmadik hullám tetőzésének számító időszakában a vírus terjedését lassító, valamint az egészségügyi rendszerek terheltsége miatt számos európai országban átmenetileg leállították (pl. Egyesült Királyságban 2020-ban 6 hónapra). Ennek oka, hogy az indokolatlan orvos-beteg, beteg-beteg találkozásokat csökkenteni kívánják, mivel azok az intézmények és a humánerőforrás jelenleg és rövid távon indokolatlan terhelését fokozzák. Továbbá, mivel nem jönnek el a betegek a behívásra a koronavírus fertőzés kerülése miatt, ezért olyan alacsony a megjelenés, ami ebben az időszakban lehetővé teszi a jelenleg fenntartott lakossági szűrőprogramok halasztását.
 
A halasztás feloldását követően - a Nemzeti Népegészségügyi Központ kérése alapján - az intézmények elsőként azokat hívják majd be, akiknek a szűrővizsgálata a halasztás időszakára esett. A szűrővizsgálatok átmeneti és rövid ideig tartó halasztása így pótolható, a lakosság szűrése nem marad el.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat